Irina Munteanu: De la afiliat, la Digital Marketing Specialist pentru Vivre

Irina Munteanu: De la afiliat, la Digital Marketing Specialist pentru Vivre

Irina Munteanu, Digital Marketing Specialist la Vivre, vorbește despre cum reușește cunoscutul retailer online din industria home & deco să integreze cu succes afilierea în mixul de marketing, prin platforma 2Performant.com, dar și despre cum a descoperit ea acest domeniu întâi ca blogger afiliat, apoi ca specialist în echipa Vivre. În prezent, Vivre este unul dintre brandurile de top din platforma de marketing afiliat dezvoltată de compania de tehnologie 2Performant, înregistrează vânzări totale generate din afiliere de peste 2,7 milioane de euro fără TVA din 2018 și până în prezent, iar vânzările prin afiliere reprezintă între 2% și 4% din cifra de afaceri a companiei.

De la blogger la afiliat, la specialist în echipa Vivre

„În 2015 am aflat de marketingul afiliat. La vremea respectivă l-am descoperit din perspectiva unui blogger, care avea un site despre electronice și electrocasnice. Atunci am testat să văd cum ar funcționa afilierea pentru nișele despre care scriam articole. Din fericire, a mers mai bine decât am sperat. Au urmat apoi doi ani plini de work-from-home la proiectele mele de afiliere. După ce am renunțat la blogging, am avut ocazia să fiu Affiliate Manager într-o agenție și acolo am avut oportunitatea să descopăr și să testez multe lucruri noi. În continuare cred cu tărie în acest canal și în beneficiile care sunt aduse tuturor părților implicate.

Brandul Vivre a lansat programul de afiliere chiar pe vremea când 2Performant se numea 2Parale, în septembrie 2012. A urmat o pauză, iar în 2018 am relansat programul, cu mai multe resurse, cu idei noi și forțe proaspete dedicate acestui canal. Lansarea programului a fost făcută cu viteză supersonică, nu am întâmpinat dificultăți. Recunosc că am avut și multă susținere din partea echipei 2Performant. Privind în spate, pot confirma că au fost îndeplinite toate așteptările noastre.

În prezent am crescut resursele alocate pe canalul de afiliere, iar de anul acesta o avem în cadrul echipei pe Andreea Arion - Junior Affiliate Manager, care are la rândul său o vastă experiență acumulată în 3 ani din poziția de Affiliate Manager. În trecut, Andreea a lucrat cu parteneri afiliați foarte mari din Vestul Europei, iar principala activitate era să urmărească și să vină cu propuneri de cum putea parteneriatul să fie îmbunătățit pentru toate părțile implicate. Împreună cu ea am reușit să organizăm mai multe evenimente pentru afiliați, precum competiții, o serie de meeting-uri cu partenerii din program, iar pe viitor vom extinde aceste acțiuni, aducând mai multe beneficii.”

Cum integrează Vivre afilierea în mixul de marketing

„Vivre folosește un mix complex de canale de marketing – Google, newsletter, social media, spoturi TV și radio, am încercat chiar și TikTok. Aș spune mai degrabă că este foarte puțin probabil să existe un canal pe care să nu îl fi folosit sau testat. Afilierea este un canal important de promovare pentru noi, face parte din întregul mix prin care dorim să ajungem la client, pentru a reuși să îi livrăm exact ce are nevoie și când are nevoie, fără a face rabat de la calitate. Folosim toate tool-urile puse la dispoziție de platforma 2Performant.com: de la statisticile oferite despre fiecare partener afiliat, până la cele de comunicare, pentru a anunța campaniile de sale de pe Vivre.ro. Cel mai mult ne ajută datele statistice la care avem acces și pe care le urmărim zilnic.

Platforma de marketing afiliat 2Performant.com oferă foarte multe beneficii importante pentru noi, nu aș putea să menționez unul singur, aș face mai degrabă un top 3 al celor care ne îmbunătățesc zilnic activitatea pe acest palier:

  1. ai toată infrastructura necesară să dezvolți un program de afiliere de succes;
  2. ai persoane cu multă experiență în echipa 2Performant care vin mereu cu sfaturi, idei și perspective noi, pentru a construi colaborări de succes;
  3. ai foarte mulți parteneri afiliați cu o experiență vastă în domeniu și proiecte variate pe care le derulează (feed, content, comparatoare, cashback, comunități etc.)

Din 2018 și până acum, 2Performant a intermediat pentru Vivre vânzări totale în platformă de peste 2,7 milioane de euro fără TVA, peste 2,1 milioane de click-uri și am interacționat cu peste 5.000 de afiliați. Totodată, rata de conversie prin afiliere are o medie de 1,5%, dar ține mult de sezonalitate, iar cel mai bun sezon al nostru, din acest punct de vedere, este Q4 când rata de conversie într-o zi poate sări de 5%. Sezonalitatea își spune cuvântul și în privința procentului vânzărilor prin afiliere în total vânzări al companiei, acesta variind între 2% și 4%.”

Top 3 recomandări pentru lansarea unui program de afiliere:

1. analizează piața, vezi care sunt rețelele la care poți adera, care sunt beneficiile vs costurile, cât de ușor este să manageriezi programul sau dacă poți primi ajutor;
2. asigură-te că ai buget pentru acest canal, afilierea este un tip de parteneriat care se dezvoltă și capătă putere în timp;
3. stai la butoane. Comunică îndeaproape cu partenerii din afiliere despre: business-ul tău, produsele pe care le ai, ce avantaje are un client care cumpără de pe site-ul tău, ce campanii de reduceri organizezi, care sunt beneficiile pe care un partener afiliat le are dacă lucrează cu tine.

________________
Irina Munteanu, Digital Marketing Specialist Vivre

2Performant este o companie românească de tehnologie ce dezvoltă, operează și monetizează 2Performant.com - platformă integrată de marketing afiliat și influencer marketing. Prin această platformă business-urile pot apela la parteneri, afiliați și influenceri, cu care pot lucra prin cele 2 modele de colaborare disponibile în acest moment: marketing afiliat și influencer marketing. 2Performant este o companie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, sub simbolul 2P. Conform datelor companiei, 2Performant este cea mai mare sursă locală de trafic pentru magazinele online din România, aducând lunar aproximativ 4,5 milioane de clickuri pentru clienții din portofoliu.

Cu o activitate de 12 ani, compania este cea care a lansat în România prima rețea de marketing afiliat sub denumirea 2Parale.ro. În 2011 a urmat intrarea în piața din Bulgaria. În 2016 platforma și operațiunile migrează pe 2Performant.com, o nouă soluție tehnică și un mod nou de operare care pun accentul pe self-service și prepay ca soluție de plată. Compania a investit până acum peste 1 milion de euro în tehnologie pentru creșterea performanțelor, eficientizarea proceselor, lansarea unei platforme de influencer marketing, ușurarea și îmbunătățirea experienței de utilizare (UX & UI).

Cu o viziune unică despre uberizarea marketingului bazată pe performanță și transparență, 2Performant a reușit în acești ani de activitate să intermedieze prin platforma de marketing afiliat vânzări în valoare de peste 272 de milioane de euro, prin mai mult de 470 de milioane de clickuri, pentru 785 de jucători din eCommerce din România și din regiune, din peste 30 de industrii.

Vivre este unul dintre principalii retaileri online din industria home & deco din CEE, fondat în 2012 de antreprenori români, cu vânzări în 9 țări din centrul și estul Europei: România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cehia, Croația, Polonia și Grecia. Pe site-urile și aplicațiile mobile Vivre sunt disponibile peste 750.000 de piese de mobilier, decorațiuni, textile și accesorii, colectate de la furnizori din întreaga lume. Vivre oferă zilnic mii de produse noi pentru cei care vor să devină proprii designeri. Promisiunea pe care compania o respectă încă de la lansare este aceea de a pune la dispoziția clienților o destinație online unde pot găsi mobilă și accesorii potrivite personalității lor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related