Certificatele de virginitate, realizate la cererea persoanelor fizice, eliminate în România. Decizia, pe fondul campaniei naționale de eliminare a acestor teste, realizată de DDB România

Certificatele de virginitate, realizate la cererea persoanelor fizice, eliminate în România. Decizia, pe fondul campaniei naționale de eliminare a acestor teste, realizată de DDB România

Certificatele de constatare a virginității femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial în România, în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției, publicat zilele trecute, în Monitorul Oficial. Astfel, examinarea genitală pentru constatarea virginității se mai poate efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților, și nu la cererea persoanelor fizice, așa cum s-a întâmplat până de curând. Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste – considerate de Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului – printr-o campanie socială națională de eliminare legislativă a acestor certificări. #DeNetestat a atras peste 40.000 de semnături, în urma petiției online demarate, și a generat un puternic impact mediatic, la nivel național și internațional, fiind premiată, totodată, cu mai multe premii internaționale.

Până în prezent, în unitățile de medicină legală din România se puteau efectua două tipuri de teste de verificare a virginității femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați. În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Examenele au fost realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele.

Considerată o procedură intruzivă, care poate genera efecte fizice și psihologice nefaste asupra femeilor, practica testării virginității în rândul femeilor, la cererea unor persoane fizice, a fost eliminată oficial, în urma ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției, publicat marți, 2 mai a.c., în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 370.

 

Ordinul de eliminare a testelor de virginitate, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul nr. 1.434/687/C/2023 vizează modificarea “Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale”, conținute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact asupra psihicului femeilor. Prin acest ordin este eliminată practica testării virginității femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă, prin examinarea integrității himenale, a constatării stării de virginitate, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate.

De acum, testele de certificare a virginității, în cazul femeilor, se vor putea realiza numai în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților. Totodată, vor fi posibile doar stabilirea capacității sexuale, a vârstei, conformației sau dezvoltării fizice a unei persoane, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naștere, lăuzie.

 

#DeNetestat, un semnal de alarmă asupra efectelor examenelor de virginitate

În iunie 2022, agenția de creație DDB România, membră a thegroup, în parteneriat cu Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.), au tras un semnal de alarmă asupra existenței acestui tip de testare medico-legală abuzivă și traumatizantă, la care puteau fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginității. Printr-o paralelă efectuată între examenul maturității (examenul de BAC) și examenul de verificare a virginității, supranumit și „examenul cu două degete”, care încă se mai practica, în momentul respectiv, în unitățile de medicină legală din România, a fost lansată campania socială #DeNetestat, proiect realizat pro bono, care și-a propus să elimine legislativ aceste teste de virginitate, considerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o încălcare a drepturilor umane. Potrivit OMS, nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecția himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce privește determinarea virginității în cazul fetelor și femeilor examinate. Așadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate. 

Campania #DeNetestat a constat într-un film emoționant în care protagonista este o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC. În cadrul filmului, tânăra povestește despre anxietatea cu care se confruntă deseori, înaintea examenelor pe care urmează să le susțină.

Subiectul campaniei a fost lansat în dezbatere pe agenda publică, în vara lui 2022, și a fost urmat de o petiție online de eliminare a acestor examinări, adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală. Peste 40.000 de semnături au fost colectate în cadrul acestei petiții, desfășurate pe platforma organizației non-guvernamentale Campaniamea.Declic.ro,  în doar o săptămână de la lansarea campaniei. Totodată, la nici o săptămână de la lansarea proiectului, Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București (INML) a anunțat că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă.

De asemenea, mai mulți influenceri, cunoscuți opiniei publice din România - printre care Dana Rogoz, Sore, Atena Boca, Oana Trifu, Noemi Meilman, Sînziana Sooper, Beatrice Olaru și Alma Cazacu, Ada Galeș, Andreea Retinschi și Silviu Faiăr - s-au implicat în susținerea campaniei și au militat pentru eliminarea certificatului de virginitate, supranumit “examenul cu două degete”.

“Faptul că aceste certificate de virginitate, efectuate până acum și la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial, în România, reprezintă un pas important către normalitate, dar și încununarea tuturor eforturilor noastre derulate în cadrul campaniei #DeNetestat. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în sprijinirea cauzei și au făcut posibilă această victorie”, declară Roxana Memetea, Managing Partner DDB România, agenție care semnează campania #DeNetestat.

Totodată, în 2022, agenția DDB România a obținut numeroase premii importante pentru campania #DeNetestat, și anume: a fost desemnată “Agenția Anului pentru România” și a primit un trofeu de Aur la Eurobest 2022 (prestigiosul festival european de creație, parte din Cannes Lions), un trofeu de Aur la London International Awards 2022 (festival de creație) și un trofeu de Argint la Cresta Awards 2022 (unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale dedicate creativității în comunicare).

“Scopul nostru, prin derularea campaniei #DeNetestat, a fost să demonstrăm că virginitatea este doar un concept social, cultural și religios, care reflectă discriminarea de gen a fetelor și femeilor, dar și că aceste teste nu au nicio însemnătate medicală și pot cauza daune psihologice celor care le susțin. Am reușit să comunicăm această chestiune atât de delicată, la nivel național și internațional. Ne bucură enorm că am generat un impact atât de puternic, atât în cazul opiniei publice, cât și în rândul autorităților din România”, precizează Roxana Niță, Director de Creație DDB România.

#DeNetestat este o campanie semnată de agenția DDB România, realizată pro bono în parteneriat cu Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), și comunicată cu sprijinul ABIS Studio, Porter Novelli România, Media Investment, al regizorului Iulia Rugină, actriței Voica Oltean, compozitorului Mihai Dobre și fotografului Adi Bulboacă.

DDB România este agenția de creație și membră TheGroup. TheGroup este liderul industriei de comunicare din România, ce include agenții specializate în servicii de creație, media, digital, branding, relații publice, producție, marketing experiențial și evenimente speciale. 

 

Credite campanie:

Campania #DeNetestat a fost realizată prin efortul pro bono al echipelor formate din: 

DDB România
Creative Director: Roxana Niță 
Senior Copywriter: Alexandru Iliescu 
Senior Art Director: Ana-Ramona Tanasă 
Senior Account Executive: Andreea Boiangiu 
Managing Director: Roxana Țâmpău 
Managing Partner: Roxana Memetea 

ABIS Studio
Regizor: Iulia Rugina 
DOP: Boroka Biro 
Producător: Mariana Andriescu 
Line producer: Liviu Gherghe 
Coordonator post-producție: Mihaela Nastase 
Editor: Olivia Ianculescu     

Actriță: Voica Oltean 
Compozitor: Mihai Dobre 
Fotograf: Adi Bulboacă 
Parteneri Comunicare: Porter Novelli România, Media Investment  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


DDB Romania

DDB Romania este agentia de creatie membra The Group. The Group este lider al industriei de comunicare din Romania si include agentii specializate in servicii de creatie, media, digital, branding, relatii publice,... vezi detalii »

Campanii

Sectiune



Branded


Related