Bianca Miroș, Social Media Executive @Minio Studio, a testat ChatGPT chiar în ziua în care s-a lansat. Încântarea și entuziasmul de început au fost înlocuite, treptat, cu înțelegerea limitelor și a contextului în care AI poate ajuta. Inteligența artificială este un asistent util și eficient în domeniul creativ. Un coleg gata de brainstorming la orice oră. Dar vine și cu multe semne de întrebare. Și e necesar să facem pauză pentru a vorbi despre noile granițe etice, pericolele și dezavantajele care însoțesc promisiunile AI.
"Chiar dacă vom integra din ce în ce mai multe tooluri AI, e important să nu uităm esența care stă la baza comunicării umane: însăși capacitatea de a crea conexiuni reale. Pentru că, dincolo de tehnologie, comunicarea de la om la om se bazează pe empatie, autenticitate și dorința de a fi înțeleși și de a înțelege", spune Bianca.
Mai multe despre cum ajută AI, care sunt limitările și cum decurge colaborarea creativă cu inteligența artificială, povestește Bianca în rândurile următoare.
Când ai început să testezi AI
Am început să testez lucrul cu AI chiar în prima zi în care s-a lansat ChatGPT. Cred că la fel am făcut mulți dintre noi din industrie și nu numai, iar primul sentiment a fost ca acela al unui copil în dimineața de Crăciun. M-am gândit că am primit cel mai frumos cadou și credeam că nu va mai trebui să mă stresez niciodată la job, deoarece va face altcineva treaba grea pentru mine. Desigur, a fost o iluzie și o perspectivă ușor naivă de început, iar încetul cu încetul am început să îmi dau seama unde este util AI-ul pentru mine, care îi sunt limitările și în ce contexte mă ajută cu adevărat sau mă încurcă.
Cum a evoluat relația ta cu AI
AI-ul e extrem de util când îl folosești ca instrument care să-ți ofere suport, nu ca tool care să facă totul pentru tine. Asta am realizat și eu pe parcurs. Când se întâmplă, îți dai seama că nu mai ai răbdare să treci tu prin anumite procese și să îți bați capul să rezolvi o problemă. Acum mă orientez spre a avea un echilibru și spre a folosi AI-ul în locuri în care îmi eficientizează rezolvarea taskurilor, nu în situații în care mă fac să îmi pierd abilitatea de a gândi critic. Un challenge migălos poate face minuni, iar rewardul mental e pe măsură.
Ce instrumente folosești acum
Folosesc tooluri AI în funcție de nevoi și contexte. De exemplu: lucrez mai des cu ChatGPT, în diverse versiuni și cu diferite funcționalități; experimentez cu Midjourney sau Gencraft pentru generare de imagini; Opus AI, care este foarte util în crearea de conținut video sau Copy.ai pentru diverse forme de conținut scris.
ChatGPT, cel puțin, a devenit un motor de căutare bazat pe interacțiune și a creat o relație colaborativă pe care search-ul clasic pe Google nu o îndeplinea înainte.
Din punct de vedere profesional, AI-ul este extrem de util când ai nevoie să faci research (but always double-check those sources, fellas), pentru verificare gramaticală, traduceri rapide sau brainstorming.
La nivel personal, folosesc AI-ul pentru diverse lucruri. Îl mai rog să îmi numere caloriile, să îmi pună diacritice când nu am chef să o fac eu, să îmi dea tips & tricks pentru vacanțe sau să fie prietenul care are răbdarea necesară să îmi explice lucruri complexe mură-n gură.
AI în agenție
La nivel de agenție există deschidere pentru experimentarea cu conținut AI și credem că AI-ul este un tool extrem de util care poate eficientiza o mulțime de procese. În paralel, discuțiile pe tema instrumentelor AI și a modului în care le putem integra se activează în funcție de proiectele care trec prin agenție. Știți vorba, e un loc și un timp pentru toate, iar după același principiu ne ghidăm și noi.
Fiind un instrument relativ nou, procesul de învățare a fost unul organic, bazat pe experimentare și curiozitatea colegilor de a explora și alte soluții. În același timp, procesul a fost influențat și de deschiderea clienților către idei noi și de apetitul lor pentru unghiuri atipice în proiecte.
Beneficii, dezavantaje
Există proiecte în care AI-ul poate aduce un twist curajos și o direcție nouă, iar avantajul cel mai mare cred că este exact acesta: plaja de posibilități pe care ți-o oferă acest instrument și modurile diverse în care poți experimenta cu el; fie că vorbim de generare de imagini, voice-overs sau project management.
Dezavantajul e că, uneori, tocmai această versatilitate poate duce la pierderea focusului sau la soluții superficiale, dacă nu sunt filtrate printr-un ochi critic uman. Mai există și riscul de a deveni prea dependenți de AI pentru sarcini creative, ceea ce poate diminua intuiția sau originalitatea. Dar ca orice instrument puternic, contează cum, când și cât îl folosești.
Cum a schimbat AI munca
Din experiența pe diverse proiecte, lucrul cu AI ne-a adus la rezultate surprinzătoare care au spart modurile clasice în care am generat conținut. Ne-a ajutat să fim mai eficienți, să câștigăm mai mult timp care să fie mai apoi direcționat în scopuri creative și ne-a provocat să găsim moduri noi prin care să găsim idei, să le construim și să le amplificăm cu ajutorul tehnologiei.
Dezvoltarea AI-ului
În primul rând, am observat că sunt peste tot, în orice formă și în mai toate industriile. Asta e un prim semn al faptului că evoluează extrem de rapid și acaparează foarte multe domenii de activitate.
În ceea ce privește industriile creative, e foarte clar faptul că AI-ul generativ s-a dezvoltat enorm, iar platformele sunt tot mai performante. Atât timp cât promptul pe care îl furnizăm este specific, punctează cât mai multe detalii, iar ideea din capul nostru este bine conturată, putem să ne apropiem din ce în ce mai mult de ce ne-am imaginat. Și cred că AI-ul este extrem de util mai ales pe partea de research, de brainstorming și de sintetizare a informației.
Probleme des întâlnite
În ceea ce privește conținutul vizual și scris, cred că dificultatea provine din capacitatea programului de a înțelege cu adevărat intenția din spatele promptului. La o primă impresie, materialul generat poate părea calitativ sau inovator, însă dacă analizăm cu atenție vom putea găsi diverse lipsuri de sens sau anomalii.
Am observat o dificultate în generarea imaginilor AI, mai ales când e vorba de ilustrat detalii foarte specifice din prompturi mai atipice, cu scenarii out of the ordinary. Și cred că știm cu toții că nu îi prea place să genereze mâini cum trebuie.
Ne mai confruntăm și cu tonul robotic și formulările clasice și repetitive în generarea de text, iar dacă conținutul nu este ajustat, ajungem să realizăm că postarea brandului nostru sună la fel ca postările altor 10 branduri.
De aceea, cred că materialele generate cu AI trebuie, în primul rând, să fie trecute printr-un filtru uman înainte de a fi folosite sau distribuite oriunde.
Influența AI pe viitor
La nivel de industrie cred că viitorul ne va aduce tot mai multe semne de întrebare. Conversațiile tot mai frecvente despre utilizarea programelor care integrează inteligență artificială sunt extrem de valoroase. Îngrijorările și întrebările legate de direcția în care ne îndreptăm ne vor ajuta să trasăm limite etice, să înțelegem cum putem colabora eficient cu un instrument care va face parte din viața noastră mult timp de acum înainte și, mai ales, cum putem valorifica inputul uman care stă la baza dezvoltării tehnologiilor AI.
Chiar dacă vom integra din ce în ce mai multe tooluri AI, e important să nu uităm esența care stă la baza comunicării umane: însăși capacitatea de a crea conexiuni reale. Pentru că, dincolo de tehnologie, comunicarea de la om la om se bazează pe empatie, autenticitate și dorința de a fi înțeleși și de a înțelege.
Granițele etice
Cred că cel mai mare punct de tensiune la momentul actual în contextul inteligenței artificiale generative îl reprezintă utilizarea materialelor create de oameni fără o remunerație corectă sau consimțământ. În speță, munca artiștilor pe baza cărora sunt antrenate modelele AI trebuie recunoscută, apreciată și răsplătită corespunzător. Fără contribuția lor, aceste sisteme nu ar avea complexitatea de care ne mirăm și bucurăm astăzi cu toții.
Dacă AI-ul ar fi un coleg: cum l-ai descrie?
Ar fi colegul mereu gata cu idei, care sigur nu are nevoie de cafea pentru a funcționa la cote maxime și care e puțin workaholic. I-ar plăcea să facă brainstorming și ar crede, în sinea lui, că e cel mai deștept dintr-o încăpere, dar nu ar spune-o niciodată. Și, mai presus de toate, ar fi colegul pe care îl poți întreba orice la orice oră. Evaluările de final de an ar reflecta exact asta, deoarece s-ar comporta la fel cu toți colegii din agenție. Nu știm dacă ar ieși cu noi la bere, dar sigur îl putem întreba și asta. :)