Copywriter, Propaganda obtine marire salariu prin videoclip hip-hop: "Ti-am adus si conturi, ti-am adus succes"

Buzz cu Adrian Albu (Copywriter, Propaganda)

IQads: Hai sa te pun la curent cu stirile, ca vad ca-ti arde de mariri de salariu: in tara (si in lume) e criza economica. Anul trecut agentiile de publicitate au dat afara oameni si au micsorat salarii. Se anunta ca in primul semestru din 2010 o sa fie urgie. La Propaganda chiar nu s-a simtit criza deloc, n-a fost dat nimeni afara, nu s-au micsorat salarii? Cum de ai avut curaj sa ceri o marire de salariu?
Adrian Albu: In primul rand, buna ziua. Cat despre criza, da, situatia nu este chiar atat de roz. Cu toate astea, la Propaganda oamenii muncesc mult si se pare ca muncesc cu spor, pentru ca pitchurile se iau pe banda, iar asta demonstreaza cumva ca avem ceva in plus. Si uite ca treaba merge. Nu s-au dat oameni afara, e veselie, suntem bine merci. Cum de am avut curaj sa cer o marire? Nu cred ca e vorba de curaj. Stiu ce-mi poate pielea, stiu ca prin ceea ce fac, prin ceea ce am invatat, prin ce-am prins in toti anii astia, am pus si eu umarul la succesul agentiei.

IQads: Are vreo legatura cu criza abordarea asta iesita din comun? Ultima data cand ai cerut o marire de salariu cum ai facut?
Adrian Albu: Nu are nici o legatura cu criza. De fiecare data cand am vrut sa le sugerez celor din "sfatul batranilor" sa isi mai aduca aminte si de acest aspect, le-am facut cate ceva mai special. Imi aduc aminte ca prima oara, prin 2005, am comandat la un prieten in Constanta, care are o firma de productie publicitara, 100 de stickere pe care scria suma pe care o voiam. Am inceput sa le lipesc prin biroul lui Pilu si al lui Tuluca peste tot, pe laptopuri, pe sticlele de apa, pe birou. I-am innebunit. Si nu le-am spus nimic. Nu stiau cine face asta. Dupa o saptamana le-am dat un mail in care i-am ajutat sa faca legatura. Apoi, in 2007, am facut un film. Deja Pilu murise, Dumnezeu sa il odihneasca, asa ca i-am facut un film doar lui Tuluca, in care ii spuneam cu o voce de indragostit parasit ca "De un an nu s-a mai gandit la mine". A iesit dragut.

Pentru anul asta, m-am gandit mult ce sa fac. Prima oara am vrut sa le scriu o carte. De fapt m-am si apucat. Dar mi-am dat seama ca o sa dureze mult si pana sa o scriu, si pana sa o citeasca. Si nu era chiar asa de impact. Am vrut apoi sa le fac tot un filmulet, ceva amuzant. Dar nu voiam sa ma repet.

Din fericire, aceasta perioada a coincis cu faptul ca mi-am facut un mini studio acasa si m-am apucat sa fac muzica. Nu stiu cata lume stie ca eu cant de foarte mult timp. In '97 am facut cu Danut Amariei trupa Omul cu Sobolani, apoi am facut Nitro si acum cant cu Blanoz. Deci muzica este un mod de exprimare care imi este foarte la indemana.

IQads: Cam cat efort ai depus pentru realizarea videoclipului: cat ti-a luat sa scrii versurile, cine a facut muzica, cat timp ai filmat?
Adrian Albu: Muzica si versurile mi-au luat cam o saptamana pentru ca nu aveam timp sa stau prea mult pe ele. Plus ca ma razgandeam tot timpul si o luam de la inceput. Efortul a fost destul de mare pentru ca eram obisnuit sa fac versuri si sa compun muzica, dar nu eram obisnuit sa stau eu la butoane. A trebuit sa invat niste programe, practic am luat-o de la zero, pentru ca nu aveam experienta la acest capitol. Am tras pe rand instrumentele, am tras apoi vocile si m-am chinuit ceva pentru ca nu stiam exact cum se face. Dar m-au ajutat prietenii mei, Sultan, Bean si Nigel, care mananca treburile astea pe paine. Le multumesc acum inca o data. Cu ajutorul lor am invatat treptat sa ma descurc in programe si apoi m-au mai ajutat la mixul final al piesei. Am avut mai multe variante de muzica si de versuri dar pana la urma a iesit asa. A durat vreo 2 saptamani toata treaba. Asta pentru ca eram incepator. Plus clipul, inca una.

Cat despre clip...Nu m-am gandit din prima sa fac asta. Am vrut sa le fac doar o piesa la inceput. Dar mi-am dat seama ca trebuie mai mult. Asa ca am vorbit cu prietenii mei, Calin si Ana, care au casa de productie VMP. Le-am pus piesa, s-au amuzat, le-am zis cam ce as vrea, cum as vrea si au zis ca ma ajuta. M-am dus si mi-am cumparat bling bling-uri, aveam o haina de pimp, am umplut un rucsac cu mai multe randuri de costumatii, na, stiam de la celelalte clipuri pe care le filmasem cu trupele in care am cantat... Si asta a fost. Am filmat noaptea, dupa ce terminam treaba si eu, si Calin, si Ana. Am filmat cateva ore in doua nopti la rand si am mai montat in inca o seara. Tot clipul e filmat pe langa sediul casei lor de productie si prin interior. Au fost si parti nasoale pentru ca am filmat mai multe cadre in care eram cam despuiat, la bustul gol in ninsoare. M-am imbolnavit foarte rau si am zacut in pat jumatate din concediul de iarna. Asa ca nu incercati asa ceva acasa.

IQads: Si cam cat te-a costat distractia? In caz ca vor sa incerce si altii...sa stie ce-i asteapta.
Adrian Albu: Este un clip facut cu un buget foarte, foarte mic. M-a ajutat ca am atatia prieteni care lucreaza in domeniu. Normal, a fost un efort din partea Anei si a lui Calin de la VMP, care practic au pus la bataie toate sculele casei lor de productie, asa ca o sa ma recompensez cumva fata de ei. Probabil ca in mod normal ar fi costat ceva.
Daca vor sa incerce si altii, nu stiu ce sa zic. S-a facut... cum zicem in publicitate. Dar poate ar fi amuzant sa mai vedem si alte chestii. Hehehe, cine stie, e loc sa faci multe pe subiectul asta. Probabil ca o sa imi cam poarte sambetele sefii din agentii, ca am dat tonul la treaba asta.

IQads: Cum si cand le-ai trimis videoclipul lui Tuluca si lui Tripsa? Ce reactie au avut?
Adrian Albu: In paralel cu filmarea, am vorbit cu Pantera, un art foarte talentat, cu care am lucrat la un moment dat si care este bun prieten cu mine. L-am rugat sa imi faca o coperta gen Hip Hop. Asa ca Tuluca si Tripsa au gasit la un moment dat pe birou un dvd, cu coperta cu tot ce trebuie, pe care scria super kitchos cu litere de aur: "Nu cred c-am gresit!" .

Iti dai seama ca le-a placut foarte mult si dupa putin timp am avut o discutie. Ideea e ca eu nu am vrut sa imi mareasca salariu pentru ca am facut un clip amuzant. Nu. De anul trecut am luat toate pitchurile la care am lucrat, am luat si niste premii. S-au intamplat lucruri bune. Cumva meritam.

IQads: Ti-au marit salariul?
Adrian Albu: Da.

IQads: De cati ani esti la Propaganda si de ce meriti o marire de salariu?
Adrian Albu: Sunt in Propaganda din anul 2004 deci de 6 ani. De ce merit o marire de salariu? Pai in primul rand pentru ca era cumva un decalaj intre ce rezultate aveam la Propaganda si cat castigam. Si oamenii buni sunt cautati si platiti pe masura. Sunt niste lucruri unde nu e loc pentru modestie. Este o auto-evaluare foarte sincera. Si de asta trebuie cumva sa existe un echilibru, mai ales daca esti in locul potrivit, unde oamenii sunt corecti. Daca iti faci bine treaba si agentiei ar trebui sa ii mearga bine si ea sa iti intoarca cumva binele facut. Acum depinde...

IQads: Care sunt campaniile cu care te mandresti? Dar premiile?
Adrian Albu: Anul trecut am castigat pitchul BRD 10 ani. A iesit o campanie foarte frumoasa. Cinstita si la sentiment. Cred ca e una dintre cele mai misto campanii din Romania pentru o banca. M-am bucurat foarte mult ca am luat cu campania asta un bronz la Ad'or pentru Best use of copy.
Am facut mai multe campanii care imi plac si am luat si ceva premii. Nu am timp acum sa scriu prea mult dar, cine vrea sa afle mai mult, poate sa intre pe IQads la Propaganda si sa vada acolo ce am lucrat. Sunt niste lucruri ok pe acolo. E si numele meu pe multe de acolo.

IQads: Pe YouTube, videoclipul tau are aproape 3000 de afisari in 3 zile si la statistici nu vad decat 2-3 bloguri pe care a fost preluat. Asta inseamna ca s-a viralizat (fiindca nu le-a strans pe toate prin expunerea pe un site cu trafic foarte mare). Te asteptai la succesul asta?
Adrian Albu: Nu ma asteptam la treaba asta. Acest clip a fost facut pentru doi oameni: Tuluca si Tripsa. A stat mult timp in sertar la ei. Apoi, l-am trimis prietenului meu Costin Calugaru de la o alta agentie, cu care am tot cantat pe tot felul de proiecte, cat a fost coleg cu mine la Propa. I l-am dat asa, sa radem impreuna. El l-a dat mai departe si tot asa. Am vazut ca toata lumea se super-amuza si cand m-au intrebat baietii daca e ok sa il puna pe Feeder am zis ok. De ce sa nu rada oamenii? Si uite asa a aflat lumea de el.

IQads: Crezi ca cei care au vazut clipul sunt doar oameni din agentii? O fi ajuns si pe la clienti?
Adrian Albu: M-au sunat foarte multi oamenii zilele astea, oameni care nu au nici o treaba cu publicitatea. Am vazut ca mai sunt si comentarii gen : "Penibil" si altele, dar iti dai seama ca sunt constient ca niciodata nu ai cum sa fii placut de toata lumea. Nici nu am intentionat asta. In primul rand clipul e facut doar pentru doi oameni, sunt tot felul de poante acolo pe care probabil ca nu le inteleg decat cei din agentie. Clipul a ajuns si la clienti. Chiar eram cu Tuluca intr-o intalnire si le-a pus clipul clientilor. Tocmai aparuse pe feeder. S-au distrat.

IQads: Ce efect are videoclipul tau asupra imaginii agentiei?
Adrian Albu: Pai se pare ca are ceva efect. Ca se intreaba lumea cine e Cox si apoi cine e Propaganda. Se pare ca totul s-a transformat intr-o campanie virala de PR si nu pot decat sa ma bucur. Ma bucur si pentru ca totul a fost facut fara nici un fel de buget, si a iesit ok. Se putea si mai bine dar la resursele pe care le-am avut... e ceva frumos. Hehehe. L-au vazut multi oameni din multe agentii si s-au amuzat. Asa ca ma bucur. Si ma bucur si ca e prima piesa produsa de mine, si ca a avut succesul asta, chiar daca e o prostioara, o gluma.
E un inceput. Ma vedem noi.
V-am pupat.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Propaganda

Vrem. Vrem mai mult. Vrem mereu mai mult, mereu mai inteligent, mereu mai nefacut, mereu mai special, mereu mai simplu si mai firesc. Vrem cu o incapatanare si o insistenta sacaitoare sa facem lucrurile cu cap si... vezi detalii »

Companii

Campanii

Festivaluri

Pozitii

Sectiune



Branded


Related