[Gif Art] Elena Gheorghiu: Gif-ul isi va gasi locul in arta, daca nu cumva popularitatea lui ii garanteaza deja pozitia

[Gif Art] Elena Gheorghiu: Gif-ul isi va gasi locul in arta, daca nu cumva popularitatea lui ii garanteaza deja pozitia

Gif-ul e instant gratification pentru animatorii aflati la inceput de drum, spune Elena Gheorghiu. E satisfacator, invie povestea unui cadru, stabileste atitudini, clarifica mesajul, exprima para-verbalul si, astfel, serveste comunicarii rapide si expresive, adauga ea. Era firesc atunci ca provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo sa i se potriveasca. Si chiar asta s-a intamplat: 

Cand am dat peste Uninterrupted Gif Fest by Glo, am zis "ceva pe gustul meu", mai ales ca in ultima vreme incerc sa invat cate ceva despre animatie, in special cea frame by frame. 

Competitia este o ocazie buna pentru antrenat creativitatea, crede Elena Gheorghiu. Ideea i-a venit la dus si apoi a urmat procesul de creatie, care a durat vreo trei zile. Apoi a inscris lucrarea in festival. Indiferent unde se intampla sa apara ideea sau care e drumul inspiratiei pana la gif art, o etapa este esentiala in acest proces: inscrierea in competitie. Mai sunt doar cateva zile in care poti sa o faci.

In randurile urmatoare, Elena povesteste despre drumul ei artistic si cum s-a intalnit cu Uninterrupted Gif Fest by Glo.

 

Scurtă biografie  

Hello! Sunt Elena si, din cand in cand, sunt Rale in lumea digitala. Vin din inima Moldovei si stationez de ani buni in Bucuresti, prinsa de job. Lucrez in neobosita si dubioasa televiziune, unde mi-a fost de folos psihologia pe care am studiat-o la Iasi.

Cu desenul m-am imprietenit de mica, dar nu am fost constanta. Mergeam la un club de desen care, ulterior, s-a desfiintat din lipsa de finantare. La scoala, din pacate, materii ca desenul si muzica nu erau tratate serios, de cele mai multe ori predandu-se tot matematica sau romana.

Acest lucru reflecta in continuare realitatea educatiei noastre, rolul artelor in dezvoltarea personala fiind minimalizat. Din fericire pentru mine, mediul de acasa a fost unul creativ: mama, educatoare fiind, facea constant proiecte creative pentru clasa; tata indeletnicea electronica, si-a pus la punct un laborator de fizica la scoala. Mi-a fost din ce in ce mai clara importanta creativitatii si in afara valentei ei estetice.

Ulterior, in timpul facultatii, cand mi-au facut ai mei cadou un aparat foto, m-am inscris la Clubul Fotografilor din Iasi, incantata fiind ca exista o astfel de miscare. Aici am dat de gustul studiului imaginii, dar si de importanta existentei unei breasle.

In televiziune, mi-am mai satisfacut pe alocuri interesul pentru imagine (mai ales in montaj) si am cunoscut oameni cu care am colaborat in alte proiecte de-ale audiovizualului.

Desenul a devenit in mod natural un hobby, in care am inceput sa investesc. Ca e acrilic pe lemn pentru proiectele outdoor (evenimente, decor spatii de relaxare si joaca) sau ulei pe panza pentru satisfactii personale, desenul imi serveste ca terapie, ca instrument de cunoastere, ca autodisciplinare si e un bun catalizator al imaginatiei, al ideilor. In sfera digitalului am intrat de putin timp, cand am probat un creion digital. It was love at first sight! Digitalul largeste posibilitatile de exprimare si de corectare, e fascinant!

 

Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo  

Cand am dat peste Uninterrupted Gif Fest by Glo, am zis "ceva pe gustul meu", mai ales ca in ultima vreme incerc sa invat cate ceva despre animatie, in special cea frame by frame. Gif-ul e instant gratification pentru animatorii aflati la inceput de drum.

Din brief, m-a atras ideea de endless loop (my favorite kind of gif), dar mai ales libertatea formei de exprimare. Initiativa Uninterrupted Gif e reconfortanta si pentru freelanceri si e un motiv bun pentru completarea unui portofoliu.

Ideea gif-ului mi-a venit, desigur, cand faceam dus :). In ciuda oboselii, un dus oricat de scurt, iti incarca un pic bateriile, esti mai fresh.

 

Nu am trecut la realizare totusi pana nu am intrebat cativa oameni ce ii face sa se simta fresh, sa ma asigur ca in gif se poate regasi mai multa lume. Asa ca am trudit cu placere vreo 3 zile ba in Procreate, ba in Rough Animator. Limita de 20 mb nu mi-a permis fluiditatea de 24 fps, dar a fost o provocare si prilej bun de invatat cum sa ajustez ideea la cerinte, ocazie cu care am mai dat peste niste aplicatii digitale utile.

 

Intersecția artei cu digitalul   

Digitalizarea formelor de arta permite accesul la creativitate si celor mai putini instruiti in domeniu si sansele aparitiei unor stiluri outside the box cresc exponential. 

Viitorul se anunta a fi online, asa ca arta, prin digitalizare, devine mult mai reachable oricui. De altfel, asta se si intampla! Zilnic raman impresionata de cat simt creativ au din ce in ce mai multi oameni, iar digitalul le-a fost mediul perfect de a-si instrumentaliza imaginatia, munca.

Gif-ul, in general, e satisfacator, invie povestea unui cadru, stabileste atitudini, clarifica mesajul, exprima para-verbalul si, astfel, serveste comunicarii rapide si expresive intr-o era a vitezei din ce in ce mai mare a informatiei. Gif-ul isi va gasi locul in arta, daca nu cumva popularitatea lui ii garanteaza deja pozitia. 

vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related