[Street Art Challenge] Andrei Nistor: Rolul artei stradale este de a educa vizual publicul, de a transmite mesaje, de a deschide minți și suflete

[Street Art Challenge] Andrei Nistor: Rolul artei stradale este de a educa vizual publicul, de a transmite mesaje, de a deschide minți și suflete

Conceptul de conexiune universală între tot și toate este recurent in munca lui Andrei Nistor. De cele mai multe ori, il exprima prin creatii abstracte construite organic, in freestyle, un privilegiu pe care nu multi artisti si-l acorda. Acum insa, formatul si dimensiunea peretului din Bucuresti propus in cadrul competitiei  "A New Now" Street Art Challenge by George, l-a determinat sa revina printre ”civili”, adica sa isi faca o schita. Realizarea unei compozitii ce ar putea fi expusa intr-un loc circulat din capitala, l-a motivat.

”Spiritul orașului este format din spiritele oamenilor (...). Este important și mediul vizual în care trăiești. Este foarte important pentru starea interioară și pentru dezvoltarea oamenilor.”

Pustiul care iesea la desenat prin Ploiesti cu propriul crew de graffiti, si-a facut studiile de arta si design in Bucuresti, apoi si-a exersat creativitatea in lucrul la decoruri de film sau decoruri pentru parcuri de distractii din Europa. Povestim in continuare despre parcursul lui si invitam comunitatea intr-un ride creativ in cadrul competitiei noastre, pornind de la acest brief. E despre schimbarea continua, despre speranta si dezamagire, putere si vulnerabilitati.

 

Povestea ta

Am 34 de ani, sunt din Ploiești și ocupația mea permanentă este arta. Am studiat de mic arta plastică. Am absolvit secția ”Design de produs” in facultate și am masterul în ”Design interior”, ambele la Universitatea de Arte Decorative și Design din București.

Am lucrat pe diferite proiecte particulare, atât singur, cât și cu arhitecți, designeri și artiști.

Am fost și sunt preocupat de a realiza propriile idei într-o manieră personală. Creez într-o varietate de medii de la desen, acuarelă, ulei pe pânză, artă digitală până la obiecte de artă (eu le zic art design). 

În facultate lucram cu o echipă de băieți pentru decoruri de film, iar apoi am lucrat în Oradea cu o companie care făcea decoruri pentru parcurile de distracții din Europa.

După un timp, am ajuns să pictez decorurile din parcurile de distracții din țări precum Franța, Polonia, Germania și Olanda. Partea cu decorurile o încadrez la muncă comercială, muncă care m-a ajutat să îmi dezvolt anumite skill-uri de care, zic eu, ai nevoie pentru creația proprie. 

Lucrul comercial a ocupat puțin timp din activitatea mea ca artist, eu fiind interesat de creație pură. Practic, fac ce îmi dictează inspirația, bineînțeles, adaptându-mă la prezent și la ce-ți oferă el. 

Creațiile mele au apărut în diverse expoziții de grup și personale, unde am propus ca stil și exprimare conceptul de conexiune universală între tot și toate, fără de care nu am mai fi. Acest concept este exprimat într-o manieră organică abstractă.

În prezent, principala activitate este pictura în ulei pe pânză. Indiferent de mediile în care creez, stilul și mesajul este același. 

 

Tu si arta stradala

Fiind în contact cu artele de mic și cu oameni din zona artelor, am experimentat și această variantă de exprimare artistică.

Aveam un crew de graffiti prin clasa a 6-a, în care am activat până la sfârșitul liceului. Ieșeam și cu alți oameni din alte crew-uri din Ploiești la desenat. Îmi amintesc ca am participat la un concurs de graffiti în perioada liceului unde am câștigat locul  I, spun asta pentru că mi s-a părut interesant că ne-am unit din echipe diferite și am făcut o compoziție cu care am câștigat.

Ocupându-mă cu mai multe direcții creative n-am avut o constanță în street art, dar de-a lungul timpului am realizat diferite murale, atât în interior cât și la exterior. 

 

"A New Now" Street Art Challenge by George 

Am văzut pe Facebook concursul, după care m-a atras foarte tare peretele din București, dar și cel din Constanța. Am început să schițez ceva și pentru acesta, sper să finalizez până în deadline . 

 

Punctul de pornire

De când am citit brief-ul și am văzut peretele, am știut ce vreau sa fac. Lucrarea este o continuare a creației mele artistice din această vară. Am făcut un perete asemănător  ca abordare, dar la o scară mai mică, perete pe care l-am lucrat practic freestyle.

La abstract îmi place să lucrez direct pe perete, dar și pe pânză sau alte obiecte pe care le creez. Practic 90% din creațiile mele sunt spontane, desigur având în spate un concept pe care îl urmez.

Schița pe care am creat-o pentru concurs este o noutate și pentru mine din simplul fapt că stilul meu, după cum ziceam și mai sus, este organic. Am simțit că design-ul pe care l-am propus se încadrează mult mai bine într-un peisaj urban având forme și linii drepte.

 

Cum te-a influențat condiția de street art a lucrării

Prin entuziasmul că pot avea ocazia să realizez o lucrare urbană într-o locație circulată! Restul au venit de la sine. 

Singura influență pe care o percep acum este cea de formă, fiind un concurs în care schița te duce mai departe, îmi este destul de dificil să schițez pentru o suprafață atât de mare în stilul pe care-l practic de ani de zile, dar lucrurile s-au aranjat de la sine.

Practic aici văd posibilitatea de a evolua într-o direcție pe care am început-o vara asta la o scara mai mare, direcție care se potrivește perfect în contextul concursului din perspectiva mea. Sunt obișnuit și îmi plac suprafețele mari de lucru.

 

Ce te-a atras la brief

Titlul este cel care mi-a spus tot de la început. Am rezonat cu el. 

 

Ce transmiti juriului si audientei

Cum am spus și în descriere, lucrarea propune observația ca unică acțiune. Este o invitație la reîntoarcerea în liniștea intimă a fiecăruia, liniște care poate însemna pentru fiecare un nou Acum (un nou prezent).

 

Arta de strada

Singura deosebire pe care o văd este faptul că arta ajunge mai repede la oameni, având o mare vizibilitate. Rolul artei stradale este de a educa vizual publicul, de a transmite mesaje, de a deschide minți și suflete. 

 

Vibe-ul orasului tau

Ploiești este un oraș industrial aproape de București, de aici vă puteti imagina și singuri. Majoritatea tinerilor din Ploiești îi găsești în București. 

Partea frumoasă a acestui oraș este ca a crescut multe talente. Pe lângă faptul că este un oraș poluat și nu s-a mai făcut nimic de ceva ani, Ploiestiul este un oraș liniștit. 

Vara aceasta am făcut parte dintr-un proiect local, inițiativa lui fiind să igienizăm și să pictăm diverse ganguri.

Luna aceasta are loc o tabără de sculptură fiind la ediția a 3-a, tabără care se tine în parcul de la Vest, unde poți merge și vedea artiști din țară cum lucrează în marmură și lemn. 

 

Spiritul unui oraș

Spiritul orașului este format din spiritele oamenilor, deci tot la educație ajungem. Educație care pare că se înrautățeste din ce în ce mai mult. Este important și mediul vizual în care trăiești. Este foarte important pentru starea interioară și pentru dezvoltarea oamenilor. 

Avem nevoie de mai multă acceptare și colaborare între noi ca oameni, dacă vrem să se producă o schimbare, dacă vrem să găsim soluții care ne fac viața mai ușoară. Nu putem aștepta la autorități ce putem face noi între noi, sau cu noi înșine.

[Citeste brieful si inscrie-te aici la "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Diana Lemnaru
acum 3 ani
Frumos! Felicitări și succes!


Branded


Related