[Cupa Agentiilor la Gaming] Alex Cirstea: Prin jocurile video calatoresc in timp catre copilarie si traiesc aceleasi emotii de atunci, cu aceeasi intensitate

[Cupa Agentiilor la Gaming] Alex Cirstea: Prin jocurile video calatoresc in timp catre copilarie si traiesc aceleasi emotii de atunci, cu aceeasi intensitate

La fel cum tetris-ul a fascinat generatia noastra, copiii din prezent isi construiesc lumi intregi prin jocurile video si, fara indoiala, jocurile astea stau la baza educatiei viitorilor oameni de stiinta si inventatori, crede Alex Cirstea. Gamer cu experienta si fotbalist amator, Alex participă la Cupa Agentiilor la Gaming by PlayStation, un eveniment organizat de MAINSTAGE | THE AGENCY si sustinut de IQads

Singurul joc care a ramas constant in viata mea de cand l-am descoperit este Fifa si, daca ar fi dupa mine, m-as juca 2-3 ore in fiecare zi :)

Inainte de pandemie ieseam saptamanal sa joc fotbal cu prietenii si constientizam ca ma ajuta foarte mult sa-mi recalibrez emotiile si sa dezamorsez stresul codidian.

În interviul de mai jos, Alex povesteste despre Saboteur 2, primul joc din viața lui, despre calculatorul în culori pe care îl avea un coleg de-ai lui, cu tată diplomat, salile de jocuri cu manete din Piata Amzei, dar si despre fotbalul pe care il juca prietenii in copilarie, cate 8 ore pe zi, indiferent ca ploua torential sau "inotam" prin zapada. 

 

Cum te-ai hotărât să te înscrii în Cupa Agențiilor la Gaming 

Urmaresc comunicarea IQads pe Facebook, iar prima voastra postare pe subiect s-a potrivit manusa, pentru ca tocmai ce mi-am achizitionat FIFA 2021.

Am mai participat si am si castigat Cupa Agentiilor in trecut, cu Echipa Bloggerilor, deci inscrierea la competitia din acest an este ocazia mea de a retrai niste emotii superbe si, glumind putin, este ocazia unui veteran de a lua din nou parte la traditie.

 

Experiența de gamer

Aveam 8 ani in 1992 (Damn!), cand am jucat primul meu joc. Se numea Saboteur 2 si il avea un prieten pe calculatorul lui HC 90. Vreo 2 ani mai tarziu, mama s-a dat peste cap si mi-a luat un HC 91 pe care m-am jucat River Ride luni de zile, fara oprire.

Prin 1995 aveam un coleg de clasa, venit din Moldova, al carui tata era ceva diplomat si avea un calculator in culori. La el am jucat Prince of Persia, care pentru mine, la acel moment, era un fel de VR pentru generatia actuala.

 

Ce se intampla atunci

Primul contact cu jocurile a aparut cand aveam 8 ani, atunci cand jocurile pe calculator erau doar un vis frumos pentru copiii ca mine. PC-urile erau doar pentru oamenii mari sau copiii bogati, deci cine avea un tetris se putea considera un copil satisfacut.

In scoala primara aveam doua sali de jocuri "cu manete", in Piata Amzei, una fiind chiar vis-a-vis de scoala. Era genul ala de sala cu jocuri cu joystickuri si flippere, iar acolo mi-am petrecut o buna parte din copilarie jucand Street Fighter, Mortal Kombat, Super Mario, jocuri cu nave spatiale, fotbal de toate felurile si, in realitate, orice joc nou care aparea in sala.

Am avut chiar si o perioada mai rebela, in adolescenta, in care majoritatea alocatiilor se duceau la American Poker, celebrele "Rosie-Neagra" din anii '90, dar din fericire pasiunea pentru jocurile de tip casino s-a oprit acolo.

Neavand un calculator performant acasa, pana la aparitia salilor de internet am mai avut un singur contact aparte cu jocurile: Cand faceam meditatii la matematica pentru liceu, proful meu de atunci ma recompensa cu 15 minute de Duke Nukem la finalul fiecarei sedinte, iar asta mi se parea suficient pentru a strabate jumatate de Bucuresti cu troleul.

Apoi au aparut salile de internet, iar de-acolo totul poate fi considerat "istorie recenta".

Proful meu de matematica din liceu imi spunea "internet", fiindca mi se intampla deseori sa ajung la scoala direct dupa un "full-night" in care ma jucasem toata noaptea Delta Force 2, Counterstrike, Red Alert 2, Unreal Tournament, Age of Empires si, bineinteles orice Fifa era pe piata la momentul respectiv.

 

Ce joci acum

Singurul joc care a ramas constant in viata mea de cand l-am descoperit este Fifa si, daca ar fi dupa mine, m-as juca 2-3 ore in fiecare zi :) Mai joc din cand in cand diferite jocuri, insa nu le-as considera la fel de relevante. Totusi, timpul nu-mi permite, asa ca apuc sa ma joc o data sau de doua ori pe saptamana.

Inainte de pandemie ieseam saptamanal sa joc fotbal cu prietenii si constientizam ca ma ajuta foarte mult sa-mi recalibrez emotiile si sa dezamorsez stresul codidian.

Pentru mine, jocurile video sunt fratele mai mic al fotbalului fizic si nu sunt doar divertisment, ci si un mod prin care ma conectez mai profund cu mine.

Totusi, cel mai mult imi place ca este unul dintre modurile prin care calatoresc in timp catre copilarie si traiesc aceleasi emotii de atunci, cu aceeasi intensitate. Gasesc ca e sanatos sa pastrez mereu vie pasarela asta.

 

Cum au evoluat jocurile video

Multa lume traieste din gaming, iar industria asta este deja un gigant, deci e clar ca fenomenul a ajuns la maturitate.

In 2020 nu mai putem vorbi de jocuri video ca un fenomen distinct, fiindca ele sunt conectate deja cu tot ce inseamna digital, fie ca vorbim de advertising, medicina sau orice mediu care foloseste un joystick si un display. Jocurile video au devenit parte din matricea generala, iar asta se vede cel mai bine la noua generatie.

Copiii din prezent isi construiesc lumi intregi prin jocurile video si, fara indoiala, jocurile astea stau la baza educatiei viitorilor oameni de stiinta si inventatori, la fel cum jocurile ca tetris-ul au ajutat generatia noastra sa foloseasca o parte mai mare a creierului si, in concluzie, sa ajute la progresul nostru ca specie (s-ar putea sa para cam mult, dar chiar asa este).

 

Experienta cu Fifa 21

Experienta cu Fifa 21 este, desigur, noua si nici nu sunt un profesionist sau genul prea pretentios care sa inceapa sa descoasa detalii. Totusi, istoria jocului porneste tot de prin 1998, cand am inceput sa joc editia de atunci.

In prezent, am niste prieteni cu care ma mai intersectez online sau offline si care ma cam bat, deci deocamdata sunt un amator ambitios. Poate si de-aia ma bucura ideea de a participa la o competitie.

Acum 2 saptamani am instalat jocul si, diferit fata de editiile anterioare, de data asta am trecut prin sesiunile de training. Mi-e clar ca progresul sta in detalii, iar asta se observa imediat atunci cand te intersectezi cu un jucator mai bun. El face miscari sau scheme pe care tu nu le poti face, iar asta se reflecta mai mereu pe tabela.

Tocmai m-am calificat in liga a 6-a in sesiunile online, ceea ce pentru mine este o super performanta. In acelasi timp, prietenii mei nici nu spun ca si-au instalat jocul pana cand nu ajung sa joace in prima liga.

 

Relatia cu fotbalul

E undeva intre hobby si pasiune. Am facut putin fotbal de performanta in copilarie si am lucrat la cateva siteuri de sport de-a lungul timpului, iar in prezent cochetez cu ideea de a ma reintegra in viitor in jurul fenomenului.

Dupa facultate, am incercat jurnalismul online o perioada, iar acolo m-am intersectat din nou cu fenomenul, la Sport.ro, GSP si GSP TV, dupa care am schimbat mediul.

In prezent sunt in "pauza competitionala" din cauza Covid, dar abia astept sa trecem peste si sa reiau sesiunile de miercuri seara cu prietenii.

In copilarie am jucat cam 2 ani la Rapid si la inca un club obscur, insa am fost nevoit sa ma opresc din cauza unui accident.

Cu prietenii, jucam cate 8 ore pe zi, indiferent ca ploua torential sau "inotam" prin zapada, in curtea scolii, in fata treptelor si pe gazonul din fata lui Eminescu, in curtea Atheneului Roman sau in parculetul de langa casa, deci pot spune ca este o parte semnificativa si foarte frumoasa a vietii mele.

Recitind paragraful de mai sus pare ca sunt povesti dintr-un univers paralel :)

 

Cu ce echipa tii

Sunt rapidist ("niciodata nu sunt trist"), dar n-am depasit niciodata stacheta de suporter obisnuit. Cand eram mai mic mai mergeam la meciuri, iar uneori si in deplasari, dar nu m-am implicat niciodata in pictatul de steaguri sau reuniuni ale suporterilor.

In prezent, urmaresc doar meciurile din Champions League si meciurile Nationalei, dar fara sa imi crosetez viata in jurul lor.

 

Cum te ajuta backgroundul si jobul in aceasta competitie

In niciun fel :) Sper sa fac o figura frumosa, mingea e rotunda si, vorba voastra, "ai n-ai controller, dai la poarta".

 

Cum te antrenezi pentru Cupa

Mi-ar fi placut sa am timp sa-mi pun aceasta intrebare si sa fac ceva in directia asta. Sper sa reusesc, pana atunci, sa imi eliberez programul astfel incat sa joc fara sa fiu cu gandul la Black Friday-ul vreunui client sau la Q4-ul altuia :)

Online, cu necunoscuti, este cea mai buna cale de a te pregati pentru o experienta ca asta. Practic, o sa fie acelasi lucru.

 

Atu-ul tau

Sunt foarte bucuros sa particip, iar asta ar putea face diferenta.

 

Sperante si temeri

 Sper sa castig cat mai multe meciuri, dar mi-e teama sa nu descopar ca sunt acolo prea multi profesionisti.

 

Un mesaj pentru concurenti :)

"Fiti fair play! In general."

 

Reamintim aspectele competitiei:

  • Concurentii isi vor demonstra talentele la FIFA Online Friendlies, iar jocul se va defasura pe consola PlayStation 4, editia FIFA 21.
  • Evenimentul va avea loc exclusiv online, iar etapele finale ale competitiei se vor transmite live prin streaming, durata unei partide fiind de 12 minute.
  • Perioada de derulare a Competitiei este 4-16 noiembrie
  • Prima runda a competitiei se va desfasura in grupe in zilele de 4, 5 si 6 noiembrie. Cei mai buni 16 jucatori vor trece mai departe
  • In optimi, sferturi si semifinale, meciurile se vor desfasura in formatul BO3 (Best of 3)
  • Finala se va desfasura in formatul BO5 (Best of 5)
  • Inscrierile se pot face pana pe 2 noiembrie in formularul de mai jos
  • Anuntarea programului de joc: 3 noiembrie pe IQads si pe adresele de email ale participantilor inscrisi
  • Jocurile din competie o sa fie programate spre sfarsitul programului de lucru, incepand cu ora 18:00. In zilele de sambata si duminica nu vom juca.

* This tournament is not affiliated with or sponsored by Electronic Arts Inc. or its licensors

Despre Cupa Agentiilor la Gaming

Cupa Agentiilor la Gaming este competitia de gaming pentru creativi, oameni de marketing si productie, fie ca lucreaza in agentie, companie sau sunt freelanceri.

Partenerii de joc ai editiei FIFA 21 sunt: PlayStation, Tazz by eMAG, SAMSARA, Lay's, Pepsi, Ursus, Jameson si Wanted.

Cupa Agentiilor la Gaming by PlayStation este un eveniment organizat de MAINSTAGE | THE AGENCY si sustinut de IQads.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Campanii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related