BlankGrid House și Film Scotch: Storytelling prin video-uri interactive

BlankGrid House și Film Scotch: Storytelling prin video-uri interactive

Anul 2021 ne-a livrat mai mult conținut video ca oricând, dar acum a venit timpul pentru următorul pas și o noua experiență de marketing digital. BlankGrid House și Film Scotch vin în sprijinul agențiilor și companiilor prin lansarea serviciului de “video-uri interactive”, o nouă componentă de storytelling adoptată rapid pe plan internațional și implementată în tacticile de marketing.

Video-urile interactive pe scurt

Inspirate din mecanica RPG-urilor (n.r. Role playing games), utilizatorii pot alege conținutul și au puterea de a decide acțiunile următoare ce pot influența modalitatea de încheiere a experienței. Astfel, consumatorul se transformă dintr-un spectator, într-un participant activ în povestea brand-ului. În funcție de obiectivele de marketing în mediul digital și al rolului acestei abordări într-o campanie, videorile interactive pot contribui la atingerea KPI-urilor setați (creșterea numărului de vizitatori unici și a timpului pe care aceștia îl petrec pe site, atragerea de noi clienți, generare de leaduri sau creșterea vânzărilor). Prin intermediul gamificarii, paradigma consumului de conținut video se schimbă și poate crea o experiență inedită, contribuind la creșterea afinității și memorabilității brand-ului.

Aceasta tehnică, cunoscută publicului larg în urma producției “Black Mirror: Bandersnatch” realizată de Netflix, este un semn că mecanicile de joc încep să iasă din mediul de gaming și să fie incluse în alte forme de entertainment.

De ce să folosești video interactiv în campaniile tale

Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) a prezentat unul dintre cele mai detaliate studii realizate în ţara noastră în segmentul jocurilor video. Conform acestui studiu, în România anului 2020 peste 7.9 milioane de români se joacă jocuri video pe smartphone-uri, tablete, PC-uri / laptopuri sau console. Videourile interactive reprezintă mixul ideal de  a transmite mesajele de brand în această  modalitate de entertainment.

Utilizatorul este mai captivat de un tip de conținut interactiv și pe măsură ce explorează activ povestea video construită de brand, are posibilitatea să decidă scenariul. Într-un context în care attention-span-ul pe diverse platforme devine din ce în ce mai mic, timpul petrecut pe acest tip de conținut este cu cel puțin 50% mai mare decât cel liniar, la care se adauga o rata de engagement foarte bună. În același timp, un video interactiv este distribuit cu 29% față de unul convențional.

“Dezvoltarea platformelor sociale și modul în care este servit conținutul în aceste medii au produs modificări în comportamentul de consum, având astfel o perspectivă mai clară și putând afirma că Video Content is King. Apetitul pentru video a influențat atât creatorii de conținut – a căror implicare și creativitate au crescut pentru a putea menține active comunitățile - cât și brandurile  și agentiile - care trebuie să se adapteze, să inoveze pentru a crea impact. Astăzi vorbim de acest nou tool, video-interactiv. Lucrăm la popularizarea acestuia pe piața locală de digital advertising și credem că, în viitorul apropiat, va deveni o abordare comună”, Cristian Paraschiv, BlankGrid House.

Impact măsurabil

Campaniile ce conțin componenta video interactiv au demonstrat o eficientizare și îmbunătățire a parametrilor precum creștere cu 30% a ratei de conversie, 18% mai multe lead-uri/potențiali clienți sau creșterea de până la 9 ori a intenției de cumpărare.

Dacă până de curând succesul unui video se măsura prin rata lui de vizionare, componenta de interactivitate include instrumente noi pe care un brand le poate utiliza pentru a putea vedea cum a fost călătoria utilizatorului, de la implicarea lui în clip, la journey-ul parcurs.

Mai precis, ce opțiuni sunt la dispoziție

Video-urile interactive nu se rezumă doar la tehnica “Active storytelling” / “branching” (în care userul alege cum continuă scenariul), ci sunt disponibile mai multe posibilități. “Sticky Hotspots” oferă posibilitatea a afla mai multe informații despre produsele din video printr-un simplu click fiind afișat un “Pop-up overlay”. De asemenea, userii au posibilitatea să facă shopping direct din video sau să ajungă instant pe pagina produselor. Tehnica “Multiverse” ne oferă ocazia de a vedea aceeași poveste din perspective diferite, iar opțiunea “Menu” ne deschide poarta spre descoperirea mai multor informații, link-uri utile, capitole dedicate/e-learning, download materiale în funcție de preferințele și alegerile realizate. Pot fi generate chestionare cu întrebări închise sau deschise, se poate obține feedback pe un moment/item specific sau afișarea conținutului poate fi condiționată de înregistrarea în baza de date.

Studiu de caz local

Dă play la acest VIDEO INTERACTIV și învață cum să folosești transportul public în București. Interacționează cu elementele din video, alege cum se desfașoară acțiunea, accesează menu-ul și linkurile externe.

 “Pornind de la ideea că, până de curând nu exista un clip explicativ pentru turiștii străini despre variantele de transport pe care le au la îndemână atunci când ajung în București, am dezvoltat și implementat pentru “Local Hosts”, companie ce organizează tururi ghidate, un video interactiv. Este un ghid de călătorie simplu de utilizat de oricine, construit pe posibilitatea turistului de a alege mijlocul de transport pe care vrea să îl utilizeze pentru a se deplasa prin oraș.”, Sergiu Mihăescu, Film Scotch.

Studii de caz internaționale

“Style it yourself” a fost campania prin care Nike le-a dat posibilitatea utilizatorilor să devină stiliști, alegând produsele care urmau să apară într-o ședință foto.

Cum i-a făcut Honda pe utilizatori să urmărească cu sufletul la gură o zi din viața unui proprietar de Honda Civic? După ce au dat play la video, aceștia sunt îndemnați să apese tasta R în orice moment pentru a vedea universul alternativ al proprietarului. În același timp, aceștia află mai multe detalii despre mașină.

Serviciile BlankGrid House se axează pe marketingul experiențial. Pe de o parte, gestionăm proiecte în mediul offline-btl de la creație la implementare, iar în mediul online ne concentrăm pe videourile interactive și pe intreg universul din jurul acestora pentru amplificarea rezultatelor lor.

Film Scotch este un butic de producție video, cu o echipă multidisciplinară, care produce conținut pentru platforme diverse. De la concept la producție video și postproducție, convertim povești în imagini cu impact pentru obiectivele companiilor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related