Primul pas într-un proiect creativ și, de multe ori, jumătate din soluție, vin din înțelegerea brief-ului, crede Laura Fluture, participantă la Constanța Logo Challenge. Altfel, riști să te îndrăgostești de idei care nu se potrivesc cu cerințele. Cealaltă jumătate are legătură cu documentarea temeinică, joaca și experimentele.
"Frumusețea la genul ăsta de competiții este că, deși ai presiunea de a concura alături de zeeeci de alți oameni care își doresc la fel de mult ca tine să câștige, e o oportunitate foarte bună să îți dai delir creativ și, at the end of the day, să te distrezi", spune Laura.
Povestim cu Laura Fluture în continuare despre reinventatul roții creative, căutarea unor idei bune ocolind drumurile bătute ale comunicării și ce a inspirat-o în crearea propunerii ei înscrisă în competiție.
Bio pe scurt
Am 29 ani, sunt bucureșteancă get-beget, lucrez în advertising ca Art Director de 9 ani și sunt co-fondatoarea Asociației IOTA, un ONG dedicat apropierii oamenilor prin producții teatrale și inițiative culturale. În timpul liber îmi mențin streak-ul de +620 zile pe Duolingo, montez, fac poze și fac muzică indie în mini-studioul din dormitorul meu.
Începutul în domeniul creativ
Am făcut primul pas către design după ce mi-a adus mama o licență de Photoshop. Mai târziu, la facultate, am intrat într-o asociație de studenți ca graphic designer și, la scurt timp după, am descoperit industria de advertising odată ce am intrat în echipa de organizare a unui proiect pentru studenții pasionați de publicitate.
Din 2016 încoace, îmi tot schimb pălăria, în funcție de proiectele și briefurile pe care am lucrat – de la graphic design, la art direction, la creative direction, cu proiecte de branding, campanii integrate sau branded video content.
Participarea la Constanța Logo Challenge
Frumusețea la genul ăsta de competiții este că, deși ai presiunea de a concura alături de zeeeci de alți oameni care își doresc la fel de mult ca tine să câștige, e o oportunitate foarte bună să îți dai delir creativ și, at the end of the day, să te distrezi.
Procesul de creație
Dacă m-a învățat ceva advertisingul, e că primul pas într-un proiect nu e să te arunci direct la idei, ci să citești și să recitești brieful până îl înțelegi complet - jumătate din soluție se poate afla de multe ori acolo, în contextul, obiectivele și insight-urile pe care le oferă. Dacă sari peste etapa asta, riști să te îndrăgostești de idei care, oricât de creative ar fi, nu au ce căuta în contextul proiectului.
Cealaltă jumătate a drumului spre o propunere reușită înseamnă research, experimentare și joacă. Dar un pas esențial este ca, după ce ți se pare că ai găsit o soluție cu care ești mulțumit, să verifici dacă nu s-a făcut deja ceva similar – în spatele multor idei frumoase stă riscul ca ele să fi fost deja implementate de altcineva, ceea ce, într-o piață competitivă nu e deloc surprinzător. Aici intervine, de fapt, creativitatea: cum reușești să creezi ceva nou, autentic și memorabil, dar fără să reinventezi roata?
În acest context, am încercat să creez un limbaj vizual care nu doar că își găsește locul în fiecare colț al comunicării, dar se adaptează la mediile diverse în care este aplicat, fără să își piardă consistența. Această flexibilitate garantează că mesajul rămâne de impact și coerent, indiferent de platformă sau format.
Provocările unui logo de oraș
Când creezi un logo de oraș, cred că trebuie în primul rând să înțelegi identitatea și valorile comunității. Ce am găsit că funcționează pentru mine este să pornesc în minte cu nevoile mediilor în care acest branding se aplică și să mă asigur că designul rămâne coerent și memorabil în toate aceste contexte, de la campanii turistice la merch și social media.
Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la Constanța este ancora (și asta pentru că, spoiler alert, am în familie un marinar), motiv pentru care am și ales să o integrez subtil în logo.
Relația ta cu orașul Constanța
Tata este din Constanța, așa că am deja un pod care mă leagă de acest oraș. Pe harta mea personală sunt câteva locuri clare, precum Cireșica, unde mergeam în vizită la bunica mea, un restaurant turcesc de lângă gară la care mănânc mereu înainte să mă întorc acasă, și, bineînțeles, faleza. Restul locurilor sunt doar amintiri vagi, dar cu o semnificație puternică pentru mine. Nu știu exact toate locurile unde am fost, dar știu că m-am distrat, am iubit, am plâns, am râs.
Ce-mi place foarte mult la oraș este melanjul de arhitecturi și că pare să capete noi forme de fiecare dată când mă întorc aici. Mai ales că dacă ai norocul să ai prieteni care te îndrumă către hidden gems, cunoscute doar de localnici.
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.