Victor Bratu și-a petrecut toate vacanțele în Constanța, de la 6 ani. Așa că tema competiției Constanța Logo Challenge a avut un aer familiar și nostalgic. Provocarea a constat în definirea elementelor cele mai reprezentative din natură, arhitectură și istorie ale orașului și transformarea lor într-un logo simplu și memorabil.
"Un oraș are, în general, foarte multe simboluri care pot fi evidențiate într-un logo. De aceea, un sistem vizual dinamic, care să permită integrarea și schimbarea elementelor în funcție de context, este o soluție practică și benefică", spune Victor.
Povestim cu Victor Bratu în continuare despre parcursul lui în domeniul creativ, participarea la competiția de design și sursele de inspirație în crearea propunerilor înscrise.
Bio pe scurt
Salut, eu sunt Victor. Am 38 de ani, sunt din București și sunt graphic designer, specializat în web design și User Experience.
Momente care ți-au influențat parcursul
Probabil totul a început cu desenele animate și benzile desenate, apoi cu grafica și siglele echipelor de baschet, de care eram foarte pasionat în copilărie. Ulterior, am dezvoltat o pasiune pentru tipografia din graffiti și, în mod special, pentru muzica rap și cultura Hip-Hop.
Tot în perioada liceului am început să dezvolt o pasiune pentru reclame. Nu ratam nicio ediție din „Apropo TV” și, fiind în era pre-YouTube, existau niște CD-uri cu tot felul de reclame care mi-au atras atenția. Știu că am fost și la „Noaptea Devoratorilor de Publicitate” și, cumva, atunci m-am gândit că e un domeniu în care mi-ar plăcea să lucrez. De asemenea, la un moment dat în liceu a fost necesar să realizez un website, lucru care mi-a oferit o direcție clară spre designul digital și web.
Începutul în domeniul creativ
Primul job, după terminarea facultății, a fost în sales, apoi în marketing. Aproximativ în aceeași perioadă, un prieten începuse să organizeze evenimente și avea nevoie de niște flyere. Am încercat să-l ajut, iar puțin timp după, am intrat într-un internship la o agenție de PR. Deși am început cu PR-ul, am avut ocazia să lucrez și pe partea de graphic design și DTP în aceeași agenție.
Întâlnirea cu designul
Îmi amintesc că primul flyer l-am lucrat în GIMP (era gratuit), iar rezultatul a fost un dezastru. Cu toate acestea, a fost apreciat și au mai urmat și altele. În agenție, lucram la proiecte de grafică ce susțineau acțiunile de PR sau de BTL. Descopeream industria, suita Adobe și un vibe plăcut. Așa a început totul. Ulterior, am deschis un birou de web design și un studio foto alături de câțiva prieteni, unde eram responsabil, în principal, de web design și branding pentru business-uri, start-up-uri, evenimente muzicale și diverse proiecte.
Cum și de unde ai învățat
Inițial, am vrut să înțeleg mai bine domeniul, așa că am urmat niște cursuri de grafică, pe care le-am ales deoarece aveau o acreditare de la stat, lucru pe care îl consideram important. Eram și student la un masterat de producție multimedia la Facultatea de Jurnalism, dar, în mare parte, am fost autodidact. Am învățat urmărind cursuri pe Lynda, Coursera, citind cărți despre teoria designului, consumând foarte mult conținut pe YouTube și, cel mai important, din practică.
Participarea la Constanța Logo Challenge
Cred că am văzut un anunț despre concurs pe un grup de design. Participasem și la cel pentru Mamaia și am o conexiune specială cu ambele locuri, deoarece mi-am petrecut mult timp acolo.
Procesul de creație
Am încercat să integrez elementele cele mai reprezentative din natură, arhitectură și istorie atunci când mă gândesc la Constanța. Mi-am dorit să creez simboluri care să reflecte identitatea orașului într-un mod relevant, ușor de reținut și care să poată rezista în timp.
Punctul de plecare
Inițial, punctul de plecare a fost litera „C”, combinată cu un element unic pentru Constanța – simbolul delfinilor, pe care îi vedeam adesea în copilărie, aproape de malurile orașului. Bineînțeles, am avut în vedere și Delfinariul.
Surse de inspirație
M-am inspirat, desigur, din logo-urile altor orașe similare, fie din brief, fie din online. Totodată, m-a influențat timpul petrecut în Constanța și ceea ce consider eu a fi esența orașului.
Cea mai grea parte
Găsirea echilibrului între simbolurile reprezentative ale orașului – fie ele naturale sau istorice – și un logo modern și minimalist, care să poată fi utilizat cu ușurință pe toate mediile.
Provocările unui logo de oraș
Prima provocare, care apare în general la orice logo, este crearea unui simbol vizibil și recognoscibil pe o gamă variată de materiale și dimensiuni – de la colțul unui site, până la un banner uriaș pe o clădire. Apoi, logo-ul trebuie să fie atemporal și să poată fi integrat într-un sistem vizual dinamic.
Un oraș are, în general, foarte multe simboluri care pot fi evidențiate într-un logo. De aceea, un sistem vizual dinamic, care să permită integrarea și schimbarea elementelor în funcție de context, este o soluție practică și benefică.
Sensibilități de care ai ținut cont
Pe plan personal, consider că, deși Cazinoul din Constanța este o clădire emblematică și deosebită, nu este neapărat principalul simbol al orașului. De aceea, l-am inclus doar într-unul dintre cele trei concepte. Pentru mine, portul, delfinii, marea și atmosfera sunt elementele esențiale ale Constanței.
Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța
Toate vacanțele petrecute acolo, de la 6 ani până în prezent.
Cum ai descrie orașul într-o propoziție
Un port cu o istorie bogată, diversitate și energie.
Relația ta cu orașul
În copilărie, bunica mea avea un apartament în Constanța, unde mergeam de trei ori pe vară. Practic, mergeam în vacanță, dar locuiam într-un bloc din oraș, așa că am avut timp să descopăr majoritatea locurilor iconice – de la Casa de Cultură, unde stăteam, la Plaja Modern, Tomis, farul, Gara, linia lui 100 până în Mamaia și chiar bazarul „La Ruși”. Mai târziu, am stat la gazde „la cheie”, iar mai recent, am avut sejururi de vis, încheiate, inevitabil, cu o pizza imensă „La Scoica”.
Ce îți place cel mai mult aici
Amintirile pe care le am legate de acest loc.
Harta personală
Nu am o hartă predefinită, dar ar trebui să includă locuri unde se aud valurile și pescărușii, unde se simte muzica. Poate fi o cafea în port, urmată de o zi la plajă, o plimbare la Cazino sau pe faleza Mamaia, până la ultima plajă la un festival.
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.