25.000 de vizitatori la Romanian Design Week 2016

25.000 de vizitatori la Romanian Design Week 2016

Cea de-a patra editie Romanian Design Week, organizata de The Institute si ING Bank, ce s-a desfasurat pe parcursul a 17 zile, a prezentat peste 200 de proiecte de design romanesc in expozitia centrala si in cele peste 50 de evenimente colaterale care au avut loc in Bucuresti si in spatiul central al evenimentului – Piata Amzei.

Expozitia centrala a prezentat unui public, estimat la peste 25000 de vizitatori, cele mai bune proiecte din ultimul an, realizate de peste 150 de designeri si arhitecti, din domeniile: Arhitectura si Urbanism, sectiuni sustinute de Gealan, Design de obiect, sutinut de Lenovo, Design grafic si ilustratie, sectiuni prezentate de Grolsch, Design Vestimentar, sustinut de Burn, Design de produs, sustinut de Philips,  si o serie de proiecte multidisciplinare sau aflate la intersectia dintre disciplinele designului, reunite in categoria Design Hibrid, sustinuta de Sony.

Selectia lucrarilor a fost facuta de catre organizatori, alaturi de un board de consultanti din care fac parte: Adrian Soare, Arhitect Partener SYAA, Domnica Margescu, director de moda Elle, Maurice Munteanu, editor de moda Elle, Mihai Gurei, director de creatie si fondator Intro, Ovidiu Hrin, graphic designer si Stefan Barutcieff, director de creatie la Pilotfish, Munchen. Designul expozitiei centrale a fost semnat pentru al patrulea an consecutiv de arhitectul Attila Kim.

Lucrarile au fost apreciate si de specialisti de renume international:

„Anul acesta, la fel ca si anul trecut, am fost impresionat de entuziasmul comunitatii locale de design si de dorinta acesteia de a se afirma. Mi-au placut lucrarile designerilor romani pe care le-am vazut in ambele editii, ca de altfel cred ca expozitia principala este o platforma de promovare generoasa pentru designeri”, declara Max Fraser, London Design Guide.

„In cadrul expozitiei centrale, o mana de tineri designeri a demonstrat un talent care nu ar trece neobservat nici la Salone del Mobile din Milano”, spune Jessica Klingelfuss intr-un articol din Wallpaper.

Piata Amzei a gazduit pe 28 mai si Designer’s Parade, un fashion show concept care a anuntat lansarea platformei online Who’s who by ING printr-o defilare a designerilor si arhitectilor prezenti in expozitia centrala Romanian Design Week.

Platforma Who’s Who, dezvoltata impreuna cu ING Bank si curatoriata de Romanian Design Week, aduce in prim plan birouri de arhitectura, branduri de fashion, agentii de publicitate si freelanceri din toate ariile designului si reuneste comunitatea formata in jurul evenimentelor The Institute. Miza acestui proiect online o reprezinta scopul asumat de The Institute, acela de a moderniza Romania prin promovarea industriilor creative.

Lista designerilor selectati pentru editia 2016 si detalii despre proiectele pe care le-au expus pot fi accesate pe institute.ro.

Spatiul central al RDW, Piata Amzei, a gazduit si noua platforma dezvoltata de RDW – SHOW OFF - un spatiu dedicat si curatoriat unde branduri si companii care inteleg si promoveaza designul si initiativele artistice au organizat expozitii si prezentari design-related, cu accent pe creativitate si pe experiente memorabile.

Anul acesta, SHOW OFF a prezentat expozitia Found.Lost.Found by Assamblage, Capsula Inovatiei Philips, Link Twin by Amber, Sony, X1 Anniversary by Illy, Work on Canvas by Grolsch, redactia A-List, NeoGalateca Gallery Shop si Sneakers Art Exhibition by Burn.

SHOW OFF este o noua manifestare a intentiei Romanian Design Week de a cauta si de a promova proiecte multidisciplinare care pot reprezenta exemple de bune practici pentru colaborarile dintre companii, designeri si producatori sau dintre profesionisti ce provin din discipline diferite.

Harta evenimentelor conexe de anul acesta a inclus un circuit special, prezentat de UniCredit Bank, care a cuprins expozitiile Diploma Selected, Romanian Design Week Classics, INSTALART/ OBIECT/ 004, Assamblage/ Project: Found.Lost.Found si Noptile Industriilor Creative. Diploma Selected este o expozitie capsula care a adus in prim plan dialogul artistic intre 11 profesionisti din industriile creative si 13 proaspeti absolventi ai facultatilor vocationale.

Serban Tiganas (Arhitect, Partener Dico & Tiganas/Presedinte OAR Romania) –  sectia Arhitectura // Eliza Yokina (Arhitect Partner SYAA) – sectia Arhitectura de Interior // Andreea Sandu (coordonator Galateca si initiator si coordonator programul Maiastra) – sectia Arte Textile // Madalina Teler (designer "De Ceramica") – sectia Ceramica // Dragos Motica (Designer Ubikubi) – sectia Design de Obiect // Andreea Badala (MURMUR) – sectia Design Vestimentar // Ileana Birsan (editor, lector si fondator Filmikon) – sectia Film // Matei Caltia (Galerist Galeria Posibila) – sectia Grafica // Antonia Oprea (Curator MNAC) – sectia Pictura // Cosmin Nasui (critic de arta, curator) – sectia Sculptura // Eugen Panescu (Arhitect, Partener Planwerk) – sectia Urbanism &  sectia Peisagistica au fost curatorii expozitiei.

Romanian Design Week Classics, care are loc la Institutul Cultural Roman pana pe 8 iulie, reuneste proiecte create de patru designeri pentru cele patru editii RDW si documenteaza dezvoltarea tehnicilor si stilului lor de-a lungul anilor: Atelier Mass, Dragos Motica, Ioana Ciolacu si Paul Dersidan. Noaptea Agentiilor de Publicitate si Noaptea Studiourilor de Arhitectura au invitat publicul sa participe la evenimentele organizate de 10 agentii de publicitate si de peste 20 de studiouri de arhitectura.

 

Programul Romanian Design Week 2016 a inclus si o serie de prezente internationale.

Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, tarile invitate la cea de-a patra editie a Romanian Design Week, au prezentat expozitia “A Turn for the Better” care a inclus cinci propuneri nordice de dezvoltare urbana create de arhitecti, urbanisti si activisti din tarile nordice. Expozitia a fost organizata cu sprijinul ambasadelor Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei si Suediei in Romania, cu aportul financiar al Fondului Cultural Nordic si cu suportul Iceland Design Center.

Programul RDW a mai inclus si expozitia de afis de film “O fereastra catre arta grafica spaniola: afise de film din anii '50, '60 si '70”, prezentata de Ambasada Spaniei la galeria Point, expozitia „Design-ul la origini”, prezentata de Institutul Polonez la NOD Markerspace si evenimentele Ambasadei Suediei – proiectia filmului “Bikes vs. Cars” si expozitia de fotografie “Swedish Dads”.

Datorita unui parteneriat cu Institutul Cultural Roman, RDW 2016 s-a bucurat si de prezenta a peste 20 de profesionisti in design si arhitectura din Europa, dar si a unor jurnalisti straini care au acoperit evenimentul pentru publicatii precum Wallpaper, Dezeen, Design Milk, Fiera sau Interior Magazine.

Design for Change Center, initiativa ING Bank, gazduita de cafeneaua The Institute, a prezentat patru conferinte sustinute de diversi specialisti in design - „A turn for the better”, „Routes to market”, „Mapping the change”, „The designer’s new skin”, „Why is design so popular?” si „How gamedesign is changing your life”. Printre vorbitori s-au numarat reprezentatii celor cinci studiouri de arhitectura si proiecte implicate in expozitia nordica, Kathrine Lonstad & Cosmin Cioroiu - NOIDOI Design Studio, Andrews & Christian Degen de la andrews:degen, Max Fraser, jurnalist, consultant, curator si editor al London Design Guide, Ali Morris, jurnalist Wallpaper*, Interior Design sau The Guardian Weekend sau Lucas Verweij  de la Dezeen.

Proiectul Romanian Design Week a beneficiat anul acesta si de sustinerea ARCUB si a Muzeului Bucuresti – Casa Filipescu-Cesianu. Romanian Design Week este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Printr-un parteneriat semnat cu Administratia Pietelor Sector 1, The Institute va derula anul acesta un program sustinut de evenimente si manifestari cultural-artistice si de promovare a antreprenorilor din industrii creative, menit sa contribuie la reinventarea si promovarea spatiului Pietei Amzei si la reintroducerea acestuia in circuitul urban si in atentia publicului larg.

Toate aceste activitati se vor derula sub numele Amzei Market Makers, si in efortul de a-si atinge obiectivele asumate, The Institute se bucura de parteneriatul demarat in 2014 cu ING Bank, prin care sunt incurajate atat antreprenoriatul creativ din Romania, cat si dezvoltarea urbana cu ajutorul energiei si resurselor industriilor culturale si creative.

Romanian Design Week 2016 si Targul de design organizat in cadrul programului Street Delivery in perioada 11-12 iunie au fost primele evenimente din programul Amzei Market Makers.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related