[Pe strada lui George] Mihai Szabo si inspiratia care urla: "Hai sa coloram si sa insufletim un peisaj industrial, gri!"

[Pe strada lui George] Mihai Szabo si inspiratia care urla: "Hai sa coloram si sa insufletim un peisaj industrial, gri!"

Cand a vazut anuntul competitiei Future Artists @ George Street GalleryMihai Szabo si-a spus din start ca nu are cum sa o rateze. A inscris deja o lucrare si mai are 2-3 idei care vor sa isi faca drum spre cei patru stalpi de pe podul Aurel Vlaicu din zona Pipera, in galeria #GeorgeStreetArt. Galeria este incompleta: artistii care vor sa isi puna amprenta asupra orasului sunt asteptati sa isi inscrie lucrarile.

Pana atunci, vorbim cu Mihai: care a fost conceptul de la care a pornit in propunerea lui, ce dificultati a intampinat, cum au fost etapele de creatie. 

  Ideea "fondului" lucrarii mi-a venit pe loc. Si la mine acasa, peretii sunt pictati tot in acest stil :)

Despre Bucuresti, Mondrian si omuletii lui Keith Haring, povesteste Mihai in randurile de mai jos:

 

Istorie personala

Am 41 ani de ani, de loc sunt din Baia Mare, Maramures, unde am si urmat scoala generala. A urmat Liceul de Arta la Sfintu Gheorghe (Covasna) si Facultatea de Arte - sectia Pictura la Oradea.

Dupa facultate am lucrat ca scenograf la teatrele din Ramnicu Valcea si Craiova, si caricaturist la ziarele locale din aceleasi localitati.

Din anul 2003 si  pana in prezent, traiesc si lucrez in Bucuresti, in cadrul departamentului de semnalizare si decorare a unui hypermarket prezent pe piata romaneasca tot din anul 2003.

Ca si zone de activitate acoperite pot sa enumar - desenul, pictura, graphic design-ul, caricatura si de ceva vreme cochetez si cu arta murala (mai mult cu cea de interior)...

 

Competiția „Future Artists @ George Street Gallery”

Urmaresc cu interes si particip de cate ori am ocazia la concursurile de pe platforma IQads. Mai ales la cele care au ca tema lucrari de arta, graphic design etc.

Cand am vazut ca de data aceasta este vorba de pictura, street-art intr-adevar, dar totusi pictura, mi-am zis din start ca asa ceva nu am cum sa ratez!

 

Etapele de creatie

In lucrarea de fata m-am axat 100% pe elementul din brief care imi spunea, imi urla :) - "hai sa coloram si sa insufletim un peisaj industrial, gri!" 

Imi place mult Mondrian, inca din facultate, in special datorita faptului ca foloseste forme absolut simple si doar cele 3 culori de baza in lucrarile sale.

Cred ca 99,9% din criticii de arta ar da "reject' unei lucrari in care sunt folosite doar cele 3 culori de baza - rosu, galben si albastru, pentru ca e "prea mult", "prea incarcat","prea obositor", "prea impactant vizual".

Nu sunt in masura sa-i contrazic, dar mie personal, lucrarile lui Mondrian imi transmit o lume vesela, colorata, muzicala si distractiva, adica exact ceea ce vrea sa faca George din zona cu iz industrial si colorit gri a Piperei.

Asadar ideea "fondului" lucrarii mi-a venit pe loc. Si la mine acasa, peretii sunt pictati tot in acest stil :)

Odata cristalizat fondul - "introducerea", urma "cuprinsul" - si la fel, pornind de la descrierea din brief - "pentru oameni carora nu le-ar strica o infuzie de optimism si inspiratie vizuala", mi-au venit instant in minte omuletii colorati ai lui Keith Haring! "Omuleti" care la fel, mie unul imi transmit o idee de vitalitate, buna dispozitie, distractie si voie buna.

Cum v-am mai spus, am mai folosit stilul lui Mondrian in lucrarile mele, insa este prima data cand il folosesc in combinatie cu Keith Haring. Si "incheierea" ar fi becul atarnand din tavan, bec care ma duce cu gandul la lasarea serii, moment in care, din punctul meu de vedere, orasul incepe sa pulseze, sa vibreze si sa traiasca cu adevarat!

 

Obstacole

Nu pot sa spun ca am intampinat mari dificultati in realizarea lucrarii inscrise, dupa cum spuneam si mai sus, ideile mi-au venit "din voleu", insa intampin acum niste dificultati deoarece mai am cel putin 2 - 3 idei de lucrari in cap, pe care voi dori sa le inscriu, si sunt la faza de "mama ce idee buna, dar hai sa vedem acum, cum o punem pe panza - pe piciorul de pod :)" 

 

Mesaj pentru juriu si public

Nu sunt eu in masura sa transmit juratilor cum sa jurizeze, normal fiecare jurat are propriile asteptari de la lucrari si propriile "instrumente de disecare" ale lucrarilor, vreau doar ca si juratii si publicul sa vada in lucrarea mea orasul/ lumea pe care o propun - colorata, vibranta, distractiva si plina de buna dispozitie!

 

Arta stradala

Cand ma plimb pe strada imi atrag atentia absolut toate reclamele si OOH-urile pe care le intalnesc in campul meu vizual - deprindere de la job probabil...:) Ma opresc, le privesc, le citesc si ma uit atent sa vad daca imi dau seama cum au fost realizate, in ce program, ce fonturi s-au folosit, etc.

Cand in campul meu vizual intra o pictura murala sau un graffiti, procesul descris mai sus este muuult mai intens si mai de durata! Si da, imi atrage atentia absolut orice graffiti, oricat de mic ar fi, care "imi iese in cale".

 

Ce are unic arta de strada

Arta de strada are in primul rand meritul ca se adreseaza absolut tuturor "ochilor" indiferent de patura sociala din care face parte "purtatorul". Nu este ascunsa in spatele unor pereti apartinand unor muzee.

As compara arta "din muzee" versus arta stradala cu cina la un restaurant de lux versus cina la un loc de gen Street-Food... (nu stiu daca e chiar cea mai "brilianta" comparatie :) dar asta mi-a venit pe moment).

Nu oricine are acces la un restaurant de lux, cel putin nu oricand ar vrea! La tipul acesta de restaurant daca ai hotarat sa te duci, trebuie sa respecti anumite reguli, proceduri, incepand de la tinuta pana la conduita din timpul mesei. La Street-Food, te duci absolut cand vrei tu! Fara programare prealabila! Te duci in pantaloni scurti, tricou si tenisi! Mananci la masa, pe bordura, pe iarba, cu furculita si cutit daca vrei, sau cu mana! La sfarsit, ramane sa stabilesti - cel mai important lucru - si anume gustul! care a fost mai bun? Ca de fapt de asta te-ai dus si la restaurant si la Street-Food... sa mananci!

Iar pentru mine, de exemplu, un hamburger bun mancat in pantaloni scurti pe iarba, insotit de o bere rece "direct din sticla" :) va bate oricand, si va fi mult mai gustos decat orice mancare servita la un restaurnat de lux, imbracat in pantaloni si camasa - eventual costum -  si cu servetul atarnat de gat sau pus pe genunghi!  

 

O lucrare de strada care ti-a atras atentia      

Din pacate, din cauza job-ului si a lucrarilor extra-job pe care le am, nu prea am timp sa "bantui" pe strazile din Bucuresti... Urmaresc insa atent orice eveniment de acest gen care are loc.

Imi aduc aminte de exemplu' de un eveniment de acum un an parca, "Educatie prin arta" cred ca se numea, eveniment in cadrul caruia fatadele catorva scoli si licee "au incaput" pe mana unor artisti street-art. Si mi-a placut mult o lucrare care il reprezenta pe poetul german Goethe.

De asemenea, in 2017 daca tin bine minte, a avut loc in cartierul Pantelimon, o "expozitie" intitulata "Uriasi de Pantelimon". Care, daca am inteles bine la aceea data a fost prima expozitie din lume de street-art pe acoperisuri! Si acolo am vazut niste lucrari extrem de interesante. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Branduri

Campanii

Sectiune



Branded


Related