Societatea evolueaza constant, iar noi trebuie sa intelegem asta si sa folosim tehnologia in folosul dezvoltari sociale, spune Andrei Tonita. Si asta l-a inspirat in lucrarea propusa pentru George: o viziune spre viitor. Mai sunt trei zile in care puteti vota propunerile inscrise in competitia „Future Artists @ George Street Gallery”. Veti gasi acolo tot felul de chipuri imaginare ale orasului: de la extraterestri acvatici, inimi colorate si fete inalte, pana la sci-fi din anii 80. Patru din lucrari vor cobori in realitate si vor putea fi privite pe Podul Aurel Vlaicu din Pipera, in cadrul #GeorgeStreetArt.
Ideea de a amplasa o galerie urbana in zona Pipera se incadreaza perfect cu nevoia oamenilor de a scapa de monotonia zilnica. Astfel de initiative sunt dovada unei evolutii la nivel de comunitat, crede Andrei Tonita
Scurta istorie personala
M-am nascut in Craiova, iar acum lucrez ca artist vizual. Am absolvit Facultatea de Teologie - sectia Arta Sacra cu o diploma in arta plastica si restaurare. Inca din timpul facultatii am urmarit pictura ca pe un mod de investigatie vizuala si un punct de plecare pentru reprezentarea viziunii si convingerilor personale. Cateva teme recurente in lucrarile mele sunt critica morala, sociala si politica, precum si problemele cu care se confrunta astazi societatea.
Pictura murala reprezinta un nou mod in care pot expune anumite concepte la o scara mare si care pot fi vazute de o masa mai mare de oameni, acestia putand analiza lucrarile si simti cum acestea participa la existenta lor fiind incluse in structura sociala. Am realizat diverse picturi murale in Romania cat si in afara ei, pe calcanele exterioare ale cladirilor dar si pe pereti interiori.
Competitia „Future Artists @ George Street Gallery”
Navigand pe Instagram am observat reclama pentru competitia George Street Art Gallery, interesul meu fiind captat de sigla BCR, deoarece o institutie bancara care sprijina street art-ul este un exemplu de dezvoltare sociala. Ideea de a amplasa o galerie urbana in zona Pipera se incadreaza perfect cu nevoia oamenilor de a scapa de monotonia zilnica. Astfel de initiative sunt dovada unei evolutii la nivel de comunitate.
Punctul de pornire
Conceptul meu a fost inspirat din atmosfera filmelor sci-fi ale anilor 80, pentru ca acestea aratau ceva ce noi nu puteam concepe ca va exista. Insa, societatea evolueaza constant, iar noi trebuie sa intelegem asta si sa folosim tehnologia in folosul dezvoltari sociale. Astfel m-am inspirat pentru conceptul George, o viziune spre viitor.
Figura din lucrare reprezinta intimitatea pe care o avem psihologic in momentele in care apreciam simplitatea naturii, oamenilor sau a mediului in care ne aflam. Aceasta intimitatate ne ofera siguranta si incredere, asta am inteles eu prin conceptul brandului George. Compozitia cromatica este inspirata din sigla BCR, pentru ca este un contrast cromatic extrem de expresiv si poate da dinamism compozitiei figurative.
Creatia in sine a schitei a constat in diverse incercari de a compune elementele in pagina, o cercetare pentru a stabili o pozitionare cat mai dinamica si atractiva din punct de vedere estetic. Apoi a urmat cautarea diverselor referinte pentru personaj, acesta fiind realizat intr-un final imaginativ in combinatie cu alte fotografii de referinta, reusind astfel sa creez un personaj iconic pentru o lucrare picturala dinamica.
Am fost atras de conceptul de a pune o pata de culoare in rutina de munca a fiecarui om care ia contact cu zona respectiva.
Mesaj pentru public
Imi doresc ca publicul sa perceapa lucrarea mea ca fiind mai mult decat o simpla pictura murala. Sper sa fie vazuta ca un refugiu al imaginatiei si bucuriei intr-o mare de monotonie si probleme de zi cu zi.
Zidurile din Bucuresti
Apreciez mult arta stradala din Bucuresti, deoarece am ajuns la constatarea ca aceasta defineste orasul si ii confera o personalitate prin care comunica istoria acestuia societatii. Tag-urile, graffurile si diversele mesaje de pe pereti imi atrag atentia, acestea fiind surse constante de limbaj social .
Arta de strada prezinta o importanta sociala datorita faptului ca ea si mesajul ei sunt mult mai usor de accesat de catre un public larg. Prin arta stradala se stabileste o diversitate culturala, aceasta fiind inspirata deseori din etapele sociale prin care trece o comunitate.
Nu cred ca pot numi o singura pictura murala, intrucat orasul are un intreg ansamblu de street art care trebuie luat in considerare. Este definitoriu pentru Bucuresti, care este o galerie in aer liber.
Din afara, m-a impresionat lucrarea "Mother" semnata de Sainer.