[Street Art Challenge] Anca Cernea: Chiar dacă street art-ul are de obicei o notă de nonconformism, nu exclude poezia sau eleganța

[Street Art Challenge] Anca Cernea: Chiar dacă street art-ul are de obicei o notă de nonconformism, nu exclude poezia sau eleganța

În orice mare de gri apare mereu o oază de verde cu roz. Cel putin, asa e pentru Anca Cernea, participanta la "A New Now" Street Art Challenge by George, dar fiecare avem retreat-ul nostru pe care ni-l imaginam in culorile preferate. Doar ca noi il tinem pentru noi. Fugim de lume si ne refugiem in el. Avem 2020 de motive s-o facem. Artistul stradal insa, nu fuge. Se opreste. Il share-uieste. Si daca o face cum trebuie, te opreste si pe tine din fuga. La propriu si la figurat. Poti sa stai cat vrei sa ii admiri lucrarea. Dar mai intai, ai face bine s-o votezi. Astazi e ultima zi a concursului.

”În aceste vremuri tulburi oamenii au nevoie de răspunsuri simple si liniștitoare. Mi se pare că trăim într-un climat agresiv, plin de contradicții și neîncredere. În fața naturii însă, oamenii ajung la un consens.

Anca se întreabă ce ar fi Floreasca fără flori, fără parcuri și fără porumbei? Răspunsul e în grădina ei de flori geometrice. Povestim cu ea despre inspiratie, etapele de creatie si spiritul orasului.

 

Background

Am 38 de ani, sunt din Târgu Mureș. Am studiat actorie la UNATC, apoi am ales să fac costume și decoruri de teatru, apoi am ajuns profesoară, recent am ilustrat niște cărți, am făcut design de bijuterii și accesorii sub denumirea Fir de Rozmarin, iar acum sunt în căutare de ceva nou.

 

Relatia ta cu arta stradala

Arta stradală ar putea fi acel "ceva nou" pe care îl caut. După ce am făcut desene miniaturale pentru bijuterii, a apărut tentația de a explora direcția opusă.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George

Am remarcat în oraș pilonii pictați de George. A fost exact accentul de culoare pe care îl așteptam, ca trecător prin spațiile acelea gălăgioase și prăfuite.

Când am aflat de concurs, am stabilit: “Clar, nu e pentru mine!”, iar în ultimul moment m-am gândit: “Și totusi, ce-ar fi dacă aș încerca?”. M-am gândit în ce punct s-ar putea întâlni stilul meu cu cerințele concursului, apoi mi-au venit 100 de idei, dar, din lipsă de timp, a trebuit să mă rezum la una.

 

Inspiratia

În aceste vremuri tulburi oamenii au nevoie de răspunsuri simple si liniștitoare. Mi se pare că trăim într-un climat agresiv, plin de contradicții și neîncredere. În fața naturii însă, oamenii ajung la un consens.

Toți suntem de acord că munții sunt înalți, urșii sunt puternici și florile sunt frumoase. Am desenat flori de câmp pentru că, dincolo de betoane, suntem în plin câmp; practic le-am redat teritoriul. Le-am desenat într-un stil abstract, ca să se integreze în peisajul urban.

Am desenat în viteză, ca să nu ratez deadline-ul, nu a fost timp de etape. Dar atunci când desenez ceea ce îmi place, procesul e terapeutic, relaxant și liniștitor.

 

Specificul street art-ului

Culorile intense și formele geometrice îmi sunt la îndemână, așa reușesc să mă exprim cel mai bine.  

Street art-ul este despre libertate și autenticitate. Chiar dacă de obicei are o notă de nonconformism, până la urmă nu exclude poezia sau eleganța; și nici componenta decorativă.

 

Ce elemente din brief ti-au atras atentia

Speranță și dezamăgire, putere și vulnerabilitate, viață, culoare, optimism.

 

Mesaj pentru public & juriu

Renaștem din cenușă. În orice mare de gri apare o oază de verde cu roz.

 

Rolul artei de strada

E un rol esențial. Ceea ce ne înconjoară ajunge să facă parte din noi. Un spațiu frumos și plin de sens îți ridică moralul, deci ridică și calitatea vieții de zi cu zi. Arta de strada este directă, autentică, deschisă publicului larg.

 

Vibe-ul in orasul tau

Bucureștiul este foarte pestriț. Fiecare zonă are un vibe diferit. Am locuit mult timp în Floreasca, cred că am luat la rând toate străzile cu nume de compozitori: am locuit pe Chopin, Bach, Bizet, Mozart, Glinka. Acolo a copilărit puștiul meu, printre porumbei, copăcei, bunicuțe, nepoței, doamne parfumate, magazine cu sclipici și patiserii sofisticate. Îmi doresc ca Floreasca să rămână verde, să rămână un loc în care să poți să respiri.

 

Spiritul unui oras

E nevoie să fim împreună, nu separați. Vibe-ul stă în interacțiunea dintre oameni și în ce rezultă din asta.

Cred că e important să ne ascultăm unii pe alții mai mult decât să ne contrazicem, să vedem tot ce e mai bun în ceilalți. În acest moment ne lipsesc concertele, spectacolele, festivalurile, expozițiile. Fără ele, orașul e depersonalizat.

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related