SALVAȚI COPIII și KUBIS, împreună pentru siguranța pe internet

SALVAȚI COPIII și KUBIS, împreună pentru siguranța pe internet

Ziua Siguranței Pe Internet a fost unul dintre cele mai importante momente din luna februarie pentru Salvați Copiii si KUBIS. Împreună au dat naștere unei noi inițiative ce scoate la suprafață lucrurile mai puțin plăcute care se întâmplă pe marele www, si anume cyberbullying-ul.

Campania a fost dedicată celor care au cu adevărat nevoie de asta, copiii și adolescenții, și a avut ca punct de plecare date îngrijorătoare strâns legate de incidența acestui fenomen cu puternic impact emoțional.

Conform sondajului online realizat de Salvați Copiii în rândul minorilor care au acces la internet, 40% dintre ei afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale comparativ cu anul trecut. 20% dintre aceștia afirmă că acest lucru se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână. Întâlnirea constantă cu un astfel de comportament duce către depresie și anxietate.

Dar există și speranță. Un prim mod în care poți combate cyberbullying-ul este să vorbești despre el.

Obiectivul demersului a fost normalizarea discuțiilor pe acest subiect, atât pentru tineri, cât și pentru profesori si părinți.

Primul pas din cadrul inițiativei a constat într-un eveniment organizat de Salvați Copiii, un panel dedicat părinților, autorităților, profesorilor și presei, de conștientizare a acestei probleme. Șansele ca tinerii să fie afectați de acest fenomen scad, dacă cei din jurul lor au informațiile necesare pentru a-i ajuta să treacă peste asta.  

Cel de-al doilea pas a fost dedicat în totalitate tinerilor, iar pentru acest demers a fost nevoie de o perspectivă cât mai autentică, pentru ca aceștia să fie deschiși subiectului și chiar să vorbească despre el.

Așa a luat naștere, OPEN YOUR DM, campania care a arătat adevărata putere a exemplului. Împreună cu Bianca Adam și Edi Brandabura, copiii și adolescenții au realizat că acest fenomen nu li se întâmplă doar lor, ci și celor pe care îi admiră. Campania a avut ca punct central un moment LIVE pe social media, în care cei doi au vorbit pentru prima oară împreună despre exemple de mesaje negative, efectele acestora, anxietatea resimțită și modurile pozitive în care te poți întoarce la cine ești tu cu adevărat.

 

Un psiholog specializat a luat parte la discuția lor, oferind sfaturi pentru cei de acasă.

Puterea exemplului a funcționat cu adevărat, pentru că, în timpul transmisiei LIVE s-au strans peste 1000 de comentarii de la copii și adolescenți, care si-au exprimat întrebările și îngrijorările in legătură cu subiectul cyberbully-ing. 

“Ne-am dat seama că pentru a transmite mesajul nostru către tineri, avem nevoie de cineva care să (le) vorbească pe limba lor. Niște oameni cu un real interes pentru cauză și cu o tracțiune puternică în rândul celor vizați de fenomenul de cyberbullying. Iar Edi și Bianca asta au făcut. Au povestit din experiența lor, au dat sfaturi practice și au răspuns întrebărilor tinerilor, într-un mediu familiar - pe paginile lor de social media.”, Vlad Tătaru, Senior Copywriter, KUBIS.

“În ultimii 4 ani am luptat cot la cot cu echipa Salvați Copiii împotriva cyberbullying-ului. Am ajuns la a3a inițiativă de acest gen și credem cu tărie că acest subiect trebuie să vadă din ce în ce mai mult lumina zilei. Doar vorbind despre efectele nocive ale acestui fenomen, putem scăpa puțin câte puțin de el. Asta am încercat să facem în fiecare campanie și cred că datele ne arată că mesajul a ajuns acolo unde trebuie. Campania anterioară, O Lume Fără Frică, a avut ca rezultat peste 4,000 de povești adevărate înscrise și peste 10,000 de minute strânse din discuții purtate pe linia de consiliere ctrl_AJUTOR. Anul acesta, inițiativele au continuat să producă rezultate, evenimentul LIVE aducând împreună peste 8,000 de urmăritori din rândul copiiilor și adolescenților, care au generat peste 1,000 de comentarii. Poate par doar niște cifre, dar știm că în spatele lor sunt copii a căror stimă de sine e profund afectată. Iar dacă noi îl putem ajuta pe cel puțin unul dintre ei, suntem cei mai fericiți“, Maria Teodorof, Creative Director, KUBIS.

Întreaga inițiativă a condus către linia de consiliere ctrl_AJUTOR oferită de Salvați Copiii încă din anul 2016. Aceasta poate fi accesată ușor prin platforma Ora de Net, unde atât copiii, cât și părinții sau profesorii pot apela sau pot vorbi în scris cu un psiholog.

“În ultimii ani am pus bazele multor inițiative alături de prietenii noștri de la Salvați Copiii și ne bucurăm ori de câte ori avem ocazia să îi susținem în misiunea lor de a construi o lume mai bună pentru copiii și adolescenții din România. Ca oameni de agenție, internetul este de multe ori our “playground”, locul din care ne luăm inspirație și unde ne desfășurăm activitatea. Astfel de proiecte ne reamintesc însă că internetul poate deveni oricând un spațiu nesigur pentru copii, așa că stă în responsabilitatea noastră să vorbim despre aceste lucruri și să îi susținem pe cei care contribuie activ la combatarea unor fenomene îngrijorătoare, precum cyberbullying-ul.”, Camelia Matei, Group Account Director, KUBIS.

Ne îngrijorează faptul că cyberbullyingul continuă să afecteze într-un mod semnificativ copiii și tinerii din țara noastră. Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional, social și cognitiv important asupra tuturor copiilor implicați, fie ei victime, martori sau agresori. Primim constant, la linia de consiliere pe care Salvați Copiii o pune la dispoziția copiilor, părinților și profesorilor care întâmpină dificultăți pe internet, mesaje de la copii care sunt victime sau martori ai cyberbullyingului. Este nevoie de strategii la nivel de politici publice prin care drepturile copiilor în mediul online să fie respectate.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

 

Credits:

Echipa KUBIS:
Maria Teodorof – Creative Director
Vlad Tătaru – Senior Copywriter
Laurențiu Lupu – Senior Art Director
Camelia Matei – Group Account Director
Bianca Mănescu – Head of Strategy & Social Intelligence
Tereza Morți – Social Media Manager

Echipa Salvați Copiii:
Claudia Oprescu – Coordonator program Ora de Net
Andreea Hurezeanu – Coordonator promovare Ora de Net

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Kubis

KUBIS is a creative agency led by curiosity. Vigilant and open-minded, we feed our minds with science and our hearts with fiction. We like to go bold, we want to go big, and we like to go first. Our ideas are... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related