[Pe strada lui George] Alexandru Purcarea. Daca trebuie, inspiratia vine intr-o vineri, la ora 18.00

[Pe strada lui George] Alexandru Purcarea. Daca trebuie, inspiratia vine intr-o vineri, la ora 18.00

 Alexandru Purcarea a stat ceva vreme in fata foii albe si a astept ideea pentru Future Artists @ George Street Gallery. Cum inspiratia vana prea multe posibilitati si nu se grabea cu niciuna dintre ele, Alexandru si-a amintit de un moment important in viata bucurestenilor: momentul plecarii de la birou intr-o vineri la ora 18, cand toate grijile si stresul sunt uitate pentru cateva zile. Pe acest moment si-a construit propunerea pentru unul dintre cei patru piloni ai podului Aurel Vlaicu din Pipera, care asteapta sa fie transformati si ei in arta, alaturi de ceilalti din galeria #GeorgeStreetArt.. 

Inscrierile concursului s-au incheiat, noi continuam sa vorbim cu participantii, sa aflam povestea din spatele oraselor lor imaginare si sa va indemnam sa votati pana pe 29 septembrie lucrarea care v-a placut cel mai mult din aceasta galerie posibila

 

Scurta istorie personala

Am 29 de ani si sunt din Oradea, dar locuiesc in Bucuresti de 7 ani.

In prezent sunt ilustrator si graphic designer, dar am inceput destul de tarziu acest drum, fara studii de design. Am lucrat aproape 3 ani in marketing, timp in care incepusem proiectul #glumita, prin care ilustram intr-un mod comic expresii romanesti. Cand am vazut ce succes are pagina si ce satisfactie imi aduce, am decis sa fac o schimbare totala in cariera.

Cu un portofoliu subtirel, dar multe ilustratii simpatice, m-am angajat ca graphic designer. Am trecut prin doua agentii, unde am avut noroc de oameni foarte faini, de la care am invatat o gramada, iar dupa aproape 2 ani si jumatate in publicitate am hotarat sa incerc sa o iau pe cont propriu. Acum sunt freelancer de mai bine de 2 ani si inca imi place. :)

 

Competitia „Future Artists @ George Street Gallery”

Stiam de muralele George si imi placeau la nebunie. De fapt, toata arta creata in jurul acestui brand e faina si chiar ma bucur ca exista aceasta miscare de promovare a artistilor locali. Vazand aceste murale ma gandisem ca mi-ar placea sa imi vad si eu ilustratiile expuse la o scara atat de mare candva, iar apoi am aflat de competitie si nu puteam sa o ratez.

 

Punctul de pornire

Ma pusesem initial in fata unei hartii goale si nu-mi venea nicio idee. Erau prea multe posibilitati si mana mea desena aproape inconstient aceleasi lucruri cu care se obisnuise.

Mi-am dat seama ca fara un concept nu voi putea sa fac ceva diferit, asadar am stat sa ma gandesc ce poate insemna “Outbreak of Joy” in viata de zi cu zi pentru oamenii care lucreaza in cladirile de birouri din zona Aurel Vlaicu. Atunci mi-a picat fisa, amintindu-mi cum eram eu cand se facea vineri si se apropia weekendul, ca as putea ilustra momentul plecarii de la birou intr-o vineri la ora 18, cand toate grijile si stresul sunt uitate pentru cateva zile.

Apoi am inceput schita si ideile veneau la foc automat: hai sa fac un om care danseaza spre metrou, hai sa danseze cu smartphone-ul in brate, hai sa fac o tipa care zboara cu laptopul si asa mai departe...

Mi-a placut mult tematica, pentru ca este fun si permisiva, dar targetul m-a ajutat cel mai mult in gasirea conceptului pentru ilustratia mea.

 

Dificultati

Cel mai greu m-am hotarat asupra stilului de ilustratie pe care sa-l abordez. Voiam sa incerc ceva diferit fata de stilul cu care eram obisnuit, dar tindeam sa revin la vechile obiceiuri. Incepusem in Photoshop, dupa care mi-am dat seama ca Illustrator ar fi mediul mai potrivit pentru acesta ilustratie si am luat-o de la zero.

 

Mesaj pentru juriu 

Ca m-ar face extrem de fericit sa-mi vad ilustratia expusa alaturi de artisti pe care ii urmaresc si pe care ii apreciez.

 

Si public 

Mi-ar placea ca ilustratia mea sa le smulga un zambet celor care o privesc. Poate se regasesc in anumite personaje in drumul lor spre casa :)

 

Zidurile din Bucuresti

Ma bucur ca apare tot mai multa arta stradala in Bucuresti. Cred ca e cea mai buna solutie pentru a acoperi zonele gri ale orasului.

Tot ce tine de ilustratie si design imi atrage atentia. Ma opresc sa analizez, incerc sa imi dau seama care au fost etapele creatiei respective, cum a facut anumite elemente, anumite texturi, cum i-a venit ideea. Ma pun in pielea artistului pentru cateva secunde. :) Deseori fac poze pe care le pastrez pentru inspiratie.

 

Arta de strada

Arta stradala este accesibila tuturor. Poate avea un rol educativ atat la nivel vizual, cat si la nivel cultural. Vizual pentru ca ridica standardele pentru ceea ce este frumos din punct de vedere estetic, iar cultural pentru ca poate sa transmita niste mesaje puternice pe teme de interes, care, vazute zi de zi, pot duce la constientizarea unor probleme sau chiar la schimbarea unor mentalitati invechite.

Mai mult decat orice alta forma de arta, cea stradala apartine comunitatii. De aceea cred ca este important ca ea sa fie reprezentativa pentru publicul ei.

Un exemplu care mi-a ramas intiparit pe retina este muralul de pe cladirea teatrului Point, de pe strada General Eremia Grigorescu, creat de cei de la Sweet Damage Crew. Imi place mult conceptul, iar cromatica transforma strada pe care se afla. In plus, e impresionant ca dimensiuni si imi dau seama ce munca trebuie sa fi fost in spatele lui.

Arta stradala care m-a impresionat cel mai mult in strainatate este cea vazuta in cartierul Camden Town din Londra. Nu neaparat printr-o ilustratie individuala, cat prin colectia ampla de graffiti-uri de acolo. Te simti ca intr-o galerie in aer liber si poti sa pierzi o ora uitandu-te in detaliu la fiecare ilustratie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Campanii

Sectiune



Branded


Related