[Gif Art] Radu Morarean: Arta aduce tehnologia mai aproape de om, o face mai placuta si mai usor de abordat

[Gif Art] Radu Morarean: Arta aduce tehnologia mai aproape de om, o face mai placuta si mai usor de abordat

Gif-ul aduce in online tot ansamblul acela de gesturi și tonalitati care completeaza comunicarea si duc mesajul la destinatar. Recupereaza toate procentele care s-ar pierde din comunicarea nonverbala intr-un mesaj scris. Aceasta e definitia gif-ului data de Radu Morarean, participant la Uninterrupted GIF Festival by glo. Radu porneste mereu de la intrebarea "cum se face asta?" si, aprofundand raspunsurile, invata si isi dezvolta curiozitatea. 

Asa am reusit sa invat un pic de programare, un pic de editare si tot asa, din aproape in aproape, mi-am transformat curiozitatea in adevarate hobby-uri sau chiar profesii.

In acelasi fel a realizat si lucrarea pentru Uninterrupted GIF Festival by glo: s-a lasat inspirat de ideea de freshness neintrerupt si a creat ceva hipnotic. 

Marea provocare digitala e in plina desfasurare si asteapta lucrarile voastre. Pana atunci, povestim cu Radu despre relatia lui volatila cu arta, upgrade-ul personal la versiunea 3.0, gif-uri, comunicare si arta.

 

Scurta biografie  

Curand voi face un upgrade major la versiunea 3.0. M-am stabilit in Bucuresti de vreo doi ani si ceva si pot sa spun ca vreau sa mai raman pe-aici o vreme. M-am maturizat la Cluj, unde am studiat Calculatoare la Poli, Publicitate la Babeș si m-am specializat pe Productie Media tot la UBB, dar activez mai mult pe marketing online si ale sale misterioase ramuri.

 

Relatia cu arta

Din pacate sau nu, relatia mea cu arta este una de infidelitate reciproca. Spun asta pentru ca nu reusim sa ne vizitam prea des, decat in anumite momente dramatice, cand eul creativ il copleseste pe cel rational dintr-o nevoie irationala de exteriorizare a bataliilor interioare.

Totul a inceput cu intrebarea "dar cum se face asta?" si a continuat cu aflarea si aprofundarea raspunsului. Astfel am reusit sa invat un pic de programare, un pic de editare si tot asa, din aproape in aproape, mi-am transformat curiozitatea in adevarate hobby-uri sau chiar profesii.

 

Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo 

Primul meu gand a fost "Oare cum pronunta oamenii asta: GHIF sau JIF Festival?" :)). Si m-am amuzat si am citit brief-ul, care mi-a starnit interesul. M-a atras oarecum simplitatea cerintei, sa spunem: 5 secunde, 100 de frame-uri si aia e. Lucrurile bune vin in cantitati mici.

 

Inscrierea & procesul de creatie  

Activand in mediul online de o viata, sunt obisnuit sa ma uit toata ziua la loading-bar-uri sau loading-circles in timp ce astept sa se incarce ceva. Cel mai tare mi-a sarit in ochi butonul de boost glo - care seamana cu un loading-circle de pe o pagina obisnuita de web si am zis ca trebuie sa-i fac ceva hipnotizant. 

 

Brieful 

Mi-a atras atentia fraza "un lucru sau un sentiment care iti inspira senzatia de freshness neintrerupt si exprima-l intr-un oddly satisfying gif sub tematica “Forever Fresh”.

Am zis sa mizez pe oddly satisfying gif (more or less oddly, or satisfying, or gifs :)) ) because I'm a 9gagger myself si ma uit la tone de gif-uri de… ani de zile.

Nu pot sa spun ca am intalnit cu adevarat vreun obstacol important, decat lipsa proprie a talentului artistic, pe care trebuie mi-o asum zilnic.

Imi plac specificatiile, in general imi plac limitarile pentru ca ma provoaca sa ma intrec cu mine insumi, dar intr-o cantitate bine definita, cum s-ar zice: "Intre 13 si 14 - ora de liniste" – adica nimic mai simplu si mai logic :))

 

Ce transmiti juriului si publicului 

Vreau sa transmit mai departe doar gandul ca m-am distrat lucrand la acest proiectel, iar pentru mine este de ajuns. Chiar am mai si invatat cateva chestii noi.

Ca sfat pentru public: nu zaboviti prea mult la lucrarile mele, ca va ia ameteala. E un adevarat haos, ma defineste, dar nu e pentru toata lumea. 

 

Intersectia artei cu digitalul 

E nevoie de arta in toate lucraturile iesite din mana omului, dar nevoia de tehnologie, pentru secolul 21, este vitala pentru evolutia noastra. Consider ca arta aduce tehnologia mai aproape de om, o face mai placuta si mai usor de abordat.

Chiar daca multi sunt refractanti cand vine vorba de mediul digital, vor regasi in el arta ca pe ceva familiar, iar interactiunea cu acesta li se va parea mult mai simpla si prietenoasa.

 

Menirea gif-urilor 

Folosesc gif-uri de prin 2010, sau mai devreme, in nenumarate moduri. Uneori la job, alteori de fun, dar cel mai adesea incerc sa izolez o fapta, un gest sau o emotie pe care vreau s-o transmit in digital.

Se zice ca, in comunicarea de zi cu zi, undeva peste 90% din incarcatura mesajului transmis este compus din limbajul non-verbal, iar abia restul din cuvintele propriu-zise. Folosesc gif-uri sa recuperez din acel 90-93% din total care s-ar pierde intr-un mesaj scris.  

Internetul lui 2020 foloseste vectori, foloseste SVG-uri. Gif-urile sunt... prea mari, outdated, low-quality. 

vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related