[Refresh creativ] Raul Gheba: Sunt campanii clasice cărora le este luată fața în obiective de către 2 puștani cu un telefon și o „agenție” de TikTok

[Refresh creativ] Raul Gheba: Sunt campanii clasice cărora le este luată fața în obiective de către 2 puștani cu un telefon și o „agenție” de TikTok

"Nu se poate, dar o facem oricum". Este motto-ul lui Raul Gheba, Creative director Sector 7 HUB. Raul a început să bage publicitate prin 2016, în cadrul Sector 7, dar a strâns experiență și prin alte agenții de advertising. Cu background de comediant și creator de conținut, nu se lasă momit de clișeele industriei și vrea să facă reclame la care oamenii nu dau skip, după cum povestea într-un alt interviu pentru IQads. 

"E directorul de creație „director” și directorul de creație „creator”. Eu mă pun clar în categoria a doua pentru că îmi place prea mult să scriu și să concep ca să mă detașez de asta", spune Raul.

 Cum e cu feedbackul și negocierile creative, cu AI-ul și inspirația, explică Raul în rândurile care urmează: 

 

Pașii până la director de creație

Aș vrea să zic că am urcat toți pașii pe scara profesională, dar adevărul e că am luat o scurtătură. Când am intrat ca partener în Sector7Hub ne-am împărțit titlurile și la mine a ajuns cel de Creative Director. Bine, nu am venit chiar pe stradă, că mai avem și eu niște premii, un titlu de Copywriterul anului și niște campanii șmechere la activ.

 

Începutul

Știți Principiul lui Peter. Ăla care spune că un angajat bun e promovat pe baza performanței până la punctul în care ajunge într-o poziție pe care e incompetent? Cam așa mă simțeam. Din fericire până acum work-ul a fost, bun, clienții revin, agenția crește.

 

Cum vedeai acest rol din afară. Cum îl vezi acum

E directorul de creație „director” și directorul de creație „creator”. Eu mă pun clar în categoria a doua pentru că îmi place prea mult să scriu și să concep ca să mă detașez de asta. Cred că atunci când ești alături de idee de la început ți-e mult mai clar de ce a ajuns în forma în care e și poți să contribui mai mult la succesul ei.

 

Ce (nu) îți place la acest rol

Fiind destul de nonconflictual, cea mai grea parte e să spui nu unei idei care pare că e bună, dar în realitate nu funcționează. Am suferit și eu să aud că niște gânduri fantastice nu apucă să prindă viață, dar acum le și spun creativilor dacă o idee bună n-a trecut înseamnă că nu-i momentul ei să apară în lume.

 

Motto-ul tău ca director de creație

Dat fiind faptul că-s foarte negativist până când îmi vine soluția bună, aș zice că un motto foarte potrivit ar fi: Nu se poate, dar o facem oricum.

 

Definiția personală a creativității

Creativitatea de a pune întrebări stupide, dar interesante. Și de a răspunde la ele în moduri interesante, dar stupide.

 

Cum s-a schimbat perspectiva 

Când ești mai tânăr ai impresia că creativitatea e ca un vânt, vine din când în când și tu trebuie să-l captezi ca o eoliană. Ori acum știu că e de fapt un proces mult mai activ de căutare, ca un copil care aleargă cu un zmeu ca să-l ridice.

 

Responsabilități

În principiu ce caut e să mă asigur că ce iese din creație e la standardele noastre de publicitate simpatică pe care tot încercăm să o facem la Sector7Hub de niște ani încoace.

 

Cum a evoluat industria de publicitate 

Simt că a evoluat, dar și că rămâne în urmă. Sunt campanii clasice cărora le este luată fața în obiective de către 2 puștani cu un telefon și o „agenție” de TikTok. Cred că „bang for the buck” al campaniilor clasice nu va mai putea fi justificat foarte mult timp de acum înainte.

 

Feedbackul și negocierea creativă

Eu încerc o dată, încerc de două ori, de trei ori. A patra oară mai facem și cum vrea clientul. Și în timp ce fac cum vrea clientul mai încerc o dată.

 

Obstacolele creativității

Intern ar fi faptul că sunt mahmur. Ceea ce e ok, că poate fi evitat cu succes de marți până vineri, dar dacă fac greșeala să am o duminică mai cray-cray îmi cer scuze de pe acum pentru toată agenția care stă după lentoarea mea.

Extern pe mine mă deranjează o zi fragmentată de call-uri, meetinguri și alte evenimente care întrerup flow-ul. Câteodată niște timp de lucru neîntrerupt, tu cu pagina, e cea mai bună cale de a crackui un brief.

 

Presiunea de a fi nonstop creativ

Cred că la mine creativitatea e starea default, nu mă lupt cu presiunea de a fi creativ, ci mă lupt cu mine să nu fiu deconcentrat, obosit sau apatic. Pentru că atunci când sunt în parametri normali voi fi creativ fără probleme. E ca și cum l-ai întreba pe David Popovici dacă se mai satură de stat în apă. Sigur, i se mai încrețesc degetele, dar sunt sigur că preferă mediul ăla pentru că e locul unde excelează. A nu se înțelege că mă compar cu David Popovici, doar dădeam un exemplu și mi-a fost la îndemână.

 

Cum se schimbă creativitatea în era AI

Câteodată văd unii clienți care aleg rute atât de banale și safe încât mă gândesc: This presentation could have been a chat gpt prompt. Cred că tentația de a ne folosi de toolurile astea e mare, dar realitatea e că lucrurile cu adevărat interesante, profund umane și care fac creația să aibă zvâc sunt în continuare venite din creierele noastre.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related