Ce înseamnă și cum poți să faci un PR Stunt

Ce înseamnă și cum poți să faci un PR Stunt

O acțiune de PR Stunt este destul de dificilă, iar cei care decid să implementeze o astfel de campanie trebuie să stăpânească foarte bine domeniul. Un PR Stunt este un eveniment creat special cu scopul de crea o impresie memorabilă. Un PR Stunt reușit nu doar că va capta în mod pozitiv atenția publicului, dar și pe cea a jurnaliștilor. Intenția este fie de a crește vânzările pentru un anumit brand, fie de a spori notorietatea acestuia sau a crește rata de implicare. Unele acțiuni sunt realizate special pentru a oferi presei un subiect incitant și a crea o dezbatere în jurul unei cauze.   

Acest timp de acțiune poate fi utilizată atât de companii, cât și de organizații și instituții guvernamentale. O acțiune de PR Stunt poate fi un mod prin care o instituție poate depăși rutina în comunicare și poate avea o abordare proaspătă și creativă asupra unei probleme de interes general.

Un exemplu în acest sens îl constituie acțiunea realizată de expertul în comunicare și trainerul ISOC, Kelly Freeman pentru guvernul britanic. Aceasta a găsit o soluție ingenios de creativă pentru a determina britanicii să își plătească taxele.  

 

”Trebuia să aducem în atenția unui grup de oameni faptul că se apropie perioada limită pentru plata taxelor. Ce am făcut? Am adus un elefant în curtea instituției cu un banner pe care am evidențiat data limită pentru plata taxelor. Am ales elefantul pentru că o vorbă din bătrâni spune că <elefantul nu uită niciodată>. Această cascadorie a avut o acoperire media incredibilă, iar oamenii au vorbit despre ea zile întregi” povestește Kelly Freeman. Aceasta a reușit să maximizeze audiența și să aducă un subiect aparent neinteresant pentru presă, în primele pagini ale ziarelor."

 

Unul dintre cele mai cunoscute exemple de PR Stunt îl constituie campania ALS Ice Bucket Challenge din 2014. Campania de donații dedicate ajutorării persoanelor ce suferă de scleroză laterală amiotrofică a implicat numeroase vedete printre care Bill Gates, fostul președinte american Barack Obama, Oprah Winfrey, Shakira sau Mark Zuckenberg. Succesul campaniei s-a datorat atât mesajului umanitar special, cât și simplității acesteia. Participanții au avut nevoie doar de o găleată cu apă cu gheață și un dispozitiv cu care să se filmeze pentru a posta filmulețul pe rețelele de socializare.

În 2015, Carlsberg a lansat o acțiune pornind de la sloganul brandului ”Probably the best bear in the world”. Aceștia au aplasat în Londra un bilboard verde, lung de 12 metri cu mesajul ”probably the best poster in the world” care avea integrat un dozator pentru bere. Acțiunea s-a bucurat de succes și a generat o foarte buna vizibilitate a brandului in social media. Eficiența acesteia s-a datorat simplității și faptului că au reușit să creeze o acțiune prin care să încurajeze interacțiunea.

 

Este foarte ușor ca o acțiune de PR să se transforme dintr-una reușită într-un eșec. Un exemplu în acest sens este acțiunea a producătorului de băuturi răcoritoare Snapple. Denumită ”The World s Largest Popsticle”, acțiunea celor de la Snapple se dorea a fi cea mai mare înghețată pe băț din lume pentru a promova un nou sortiment. Rezultatul nu a fost cel așteptat, deoarece în acea zi temperatura a fost mai ridicată, astfel că înghețata a devenit un lichid roz de aproape 18 tone care s-a împrăștiat în Union Sqare din New York și pe străzile din jur.

 

În 2009, Departamentul de Apărare al Guvernului Statelor Unite a publicat o fotografie cu o aeronavă ce zbura foarte aproape de Statuia Libertății. Efectul imaginii a fost o reacție de panică și furie generală deoarece majoritatea oamenilor au asociat-o cu evenimentele din 11 septembrie.

Pentru a evita efectul dezastruos al unor astfel de acţiuni, Bianca Preda, trainerul cursului de de ”Strategii practice de PR” oferă câteva recomandări care să te ajute să găsești forma optimă pentru a comunica mesajul tău.

 

Fii memorabil

Acest tip de acțiune este creat pentru a fi unul memorabil. O acțiune reușită este una despre care se va discuta și peste ani, nu doar pe moment, în acest fel va spori notorietatea brandului cu care este asociată.  Cu cât acțiunea este mai nouă și diferită față de tot ceea ce fac competitorii brandului, cu atât aceasta va fi mai ușor de reținut.

 

Fii indrăzneț

Un PR Stunt trebuie să fie îndrăzneț, creativ și să aibă un element surpriză. Pentru a avea succes trebui să aduci ceva nou, interesant, diferit și amuzant. Cu toate acestea este destul de dificil să păstrezi un echilibru, fără a șoca publicul. Scopul este să atragi oamenii către brandul pe care îl reprezinți. Acțiunea pe care o desfășori trebuie să se încadreze în mesajul principal al companiei. Un eveniment mult prea îndrăzneț sau programat la momentul inoportun, poate avea efectul contrar.

 

Implică publicul

Rata de succes al unui PR Stunt este dată și de implicarea pe care acesta o generează în rândul comunității. În momentul în care concepi o astfel de campanie trebuie să stabilești și ce fel de reacții dorești să obții, precum și numărul celor pe care dorești să îi implici.

 

Stabileste-ți un scop

În primul rând fiecare acțiune trebuie să aibă un scop bine definit. Fie că organizația sau compania își dorește să atragă atenția asupra unei probleme importante, fie că urmărește obținerea unei creșteri financiare este esențial să știi ce anume trebuie să obții în urma evenimentului.

 

Stabilește momentul

Încă un aspect important este momentul ales pentru desfășurarea acțiunii. Unele acțiuni de PR Stunt sunt create pentru a dura o singură ora, altele sunt proiectate pe parcursul unei săptămâni sau chiar luni. Stabilirea unui deadline încurajează participarea și implicarea oamenilor.

 

Contextul

Următorul aspect pe care este necesar să îl urmărești este ca acțiunea ta să se încadreze în contextul general de comunicare a brandului respectiv. Modul în care mesajul tău va ajunge la public este extrem de important pentru rata de succes a PR Stunt-ului. Cel mai rapid și eficient mod în care poți să răspândești mesajul este cu ajutorul internetului. Majoritatea brandurilor mari au o prezență semnificativă pe rețelele de socializare. Facebook, Twitter, YouTube sau Instagram sunt platforme ideale ca punct de plecare. Distribuind mesajul pe canalele pe care publicul brandului este deja prezent, acesta va ajunge la cât mai mulți fani.

 

„O acțiune de PR Stunt poate aduce avantaje considerabile unei companii și o poate diferenția de concurența directă. Succesul acesteia depinde foarte mult vizibilitatea acțiunii, momentul în care se desfășoară și strategia generală de comunicare a brandului,” , spune trainerul Bianca Preda.

 

Dacă îți dorești să înveți cum să realizezi campanii de PR memorabile care să contribuie la succesul brandului pe care îl reprezinți te poți înscrie la cursul de ”Strategii practice de PR” organizat de agenția Creative Business Management.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


SectiuneBranded


Related