[Pe strada lui George] Octav Ungureanu: De ani de zile deja desenez oamenii de pe strada, de la metrou, din autobuze

[Pe strada lui George] Octav Ungureanu: De ani de zile deja desenez oamenii de pe strada, de la metrou, din autobuze
Foto: Mihai Barabancea

Pe-un picior de pod artisti au experimentat si realitatea au schimbat. Competitia Future Artists @ George Street Gallery a ajuns in etapa finala: s-au incheiat inscrierile si lucrarile sunt in plina votare, de catre juriu si public. Votul publicului va influenta nota finala a fiecarui design in proportie de 30%. Apoi, lucrarile trec pe mana juriului care se va pronunta pe fiecare lucrare cu o nota de la 1 la 10, in final feedbackul lor insumand 70% din nota finala. Mai puteti vota, deci, pana pe 29 septembrie, iar castigatorii vor fi anuntati pe 30 septembrie.

Noi continuam sa vorbim cu cei care au propus versiunea lor de Bucuresti. Octav Ungureanu este ilustrator si autor de comics, iar propunerea lui este un episod Auzite in RATB.

Ne-am gandit ca aceasta replica ar merita sa fie imortalizata si in lumea reala, nu doar online si ce poate fi mai tare ca oamenii care se inghesuie in autobuzele care trec pe aici sa se regaseasca intr-un comic pe perete?

 

Scurta istorie personala

35 sau 36 de ani, Bucuresti, ilustrator si autor de comics. Am invatat sa desenez cand pe la 6-7 ani urmaream  familia Flintstone "pe bulgari" si l-am desenat si redesenat pe Fred de sute de ori pana mi-a iesit. Acum desenez, public si editez benzi desenate. Activand in domeniul asta am ajuns sa cunosc mai tot ce misca in banda desenata din Romania.  Apropo, weekend-ul acesta are loc Bucuresti ComicsFest.

 

Competitia „Future Artists @ George Street Gallery”

Ma atrag provocarile de genul asta, unde se da o tema si oameni cu stiluri si abordari diferite interpreteaza acea tema. N-are cum sa nu iasa ceva interesant!

Propunerea trimisa la concurs este de fapt un episod din webcomicul Auzite in RATB, mai exact este o replica autentica auzita de cineva intr-un autobuz si trimisa pe pagina noastra. Acolo, impreuna cu Alina Simindrescu (initiatoarea proiectului Auzite in RATB), am ales-o dintre zeci de replici primite saptamanal iar eu am ilustrat-o.

Ne-am gandit ca aceasta replica ar merita sa fie imortalizata si in lumea reala, nu doar online si ce poate fi mai tare ca oamenii care se inghesuie in autobuzele care trec pe aici sa se regaseasca intr-un comic pe perete?

 

Brieful

Din brief m-a atres tema CITY, pentru ca de ani de zile deja desenez oamenii de pe strada, de la metrou, din autobuze, iar Auzite in RATB se pliaza perfect, mai ales ca sunt replici 100% reale care transmit atmosfera incinsa din otokarele si tramvaiele bucurestene.

 

Dificultati

Formatul pe lung in care trebuia sa incadrez grafica nu prea se potrivea episoadelor dar cum am facut simularea am realizat ca de fapt se incadreaza foarte bine iar comicul poate respira, spre deosebire de oamenii din RATB.

 

Mesaj pentru juriu 

As spune ca propunerea noastra iese in evidenta prin faptul ca vine din alt domeniu al artelor vizuale. Am vazut pe stalpii podului Aurel Vlaicu street art, design, ilustratie dar nici un comics. Plus ca prezinta o situatie reala cu care oamenii se pot identifica, ba mai mult, poate aduce zambetul pe fata lor.

 

Si public 

Webcomicul Auzite in RATB e despre oameni, pentru oameni. Nu e nimic abstract, nimic inventat, este realitatea cruda si amuzanta pusa pe hartie si poate pe un picior de pod.

 

Zidurile din Bucuresti

Cred ca am lipit mii de stickere pe stalpii si peretii din oras. Si imi place mereu sa descopar noi oameni, noi proiecte care aleg sa se exprime prin stickere, tag-uri sau graffitti. Iar in materie de street art clasic imi plac personajele de desene animate puse pe pereti, preferatul meu fiind Spongebob de pe strada Blanari. Acum a fost acoperit de altceva.

 De cate ori dau peste ceva nou, ma opresc si studiez, fie ca e vorba de un schimb de replici scris cu pixul in lift sau un mural mare cat casa, sau mare cat blocul chiar. Sweet Damage Crew duc mereu treaba la alt nivel!

Arta de strada ofera oricui ocazia sa se exprime, n-ai nevoie de curator sau editor, nici macar n-ai nevoie de aprobare iar publicul e garantat. Arta de strada e vie, e autentica iar limita este cerul, apropo de "priveste cerul".

 

Pereti care ti-au atras atentia

Peretii de pe Arthur Verona sunt preferatii mei pentru ca se schimba de la an la an (si se si inmultesc), abordand teme importante si lucreaza la schimbarea comportamentului si mentalitatii oamenilor, poate mai mult ca un tablou inchis intr-un muzeu unde n-au acces atatia oameni cati merg zilnic pe strada!

Nu-mi vine in cap o lucrare anume din afara, dar inca de la prima iesire din tara am remarcat diferenta dintre un oras frumos colorat unde street art-ul e chiar sustinut de municipalitate si ridicat la rangul de arta (Barcelona a fost primul oras unde am vazut asta) si un oras gri unde artistii erau fugariti noaptea de politie. Acum s-au mai schimbat lucrurile si la noi dar inca e mult de  tras, vopsit si desenat!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related