[Gif Art] Smaranda Ilie: Am impresia că arta și digitalul vor crea în viitor un soi de A.I. la care putem apela pentru a primi sfaturi existențiale

[Gif Art] Smaranda Ilie: Am impresia că arta și digitalul vor crea în viitor un soi de A.I. la care putem apela pentru a primi sfaturi existențiale

 S-au spus muuulte lucruri despre gif-uri de când vorbim cu participanții la Uninterrupted GIF Festival by glo. Am strâns chiar și suficiente definiții pentru un modul de început în Teoria și Practica Gif-ului. La un moment dat chiar ne gândeam: ce s-ar mai putea spune nou despre ele? Vine în ajutor Smaranda Ilie, participantă la această competiție, care crede că gif-urile au un potențial major în educație.

Eu le mai folosesc cu cursanții mei. Poți ilustra cu ușurință ceva, despre pașii ce conduc la realizarea acelui ceva, este o metodă subestimată din acest punct de vedere.

Smaranda povestește în rândurile de mai jos despre întâlnirea ei cu arta, intersecția cu noile tehnologii, educație, desen și capriciile procesului de creație. Expoziția de gif art vă așteaptă. Mai sunt doar cateva zile in care puteti sa participati la marele festival de arta digitala.

 

Scurtă biografie  

Mă numesc Smaranda, sunt din București, am 30 de ani și de vreo câțiva ani sunt și mămică. Am și un canal de YouTube pe care nu postez suficient de des, dar o fac atunci când am inspirație. Aș putea zice că pot face multe, însă cel mai bine și ce-mi place să fac, este să îi ghidez pe alții în proiectele lor creative. Pe scurt, predau artă celor mici, până acum, doar în offline, dar mai nou și online și merge mai bine decât mă așteptam. 

 

Relația cu arta

Ceva cu arta știu de mică, încă din gimnaziu am studiat în Tonitza (liceul de artă), apoi în facultate am studiat 2 ani arhitectura... M-am transferat, căci mă obosea prea tare ritmul și nu mă vedeam arhitect propriu-zis. Am absolvit Design de Produs, deci mi-am antrenat acuratețea în desen și diverse tehnici la maxim, așa că la finalul facultății am făcut o alegere care mi-a dat aripi: mi-am luat o diplomă de Formator și am început să predau.

Lucrez în prezent ca Freelancer, fac și proiecte de grafic design, producție video și editare, și un pic de social media, așa îmi vine inspirația și în activitatea mea ca Formator/ Trainer. Cel mai recent curs al meu este unul de grafică digitală pentru începători, mai susțin și workshop-uri de animație, am creat și un curs de design pentru adolescenți. Fac și cursuri individuale și de grup, la nivel de hobby. Și-mi place la nebunie! Mi-am făcut și un site, acum în izolare, ca să-mi promovez serviciile arta-online.com și o pagină de Facebook.

La cursurile de grafică digitală in general eu le mai creez eu template-uri cursanților, și îi învăț cum să modifice și să alterneze brush-uri pentru a obține diverse suprafețe. Îi învăț cum să creeze pattern-uri, cum să umbrească formele, să folosească măști etc.

Ideea e că fac parte din generația celor ce au fost formați în liceu și facultate având de-a face de multe strâmbături din nas, explicații abil-evazive și chiar ineficiente din partea unor profesori care foloseau tacticile astea ca să te atragă, poate, la meditații cu ei sau pur și simplu nu erau buni profesori, căci îi favorizau pe studenții care se băgau în seamă cu ei. Un student sensibil nu este un student slab și indiferent de ce faci, ca profesor și mentor e important să empatizezi cu cei cu care colaborezi, altfel nu faci treaba cum trebuie. 

 

Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo   

Ce tare, asta e clar pentru mine! E o bună ocazie să îmi exprim focul artistic.

M-am bucurat de brief-ul care suna grozav oricum, îmi intrase în feed în mai multe rânduri și mi-am adus aminte de provocare cu ușurință.

 

Înscrierea și procesul de creație 

Lol, văzusem articolul despre concurs și deși algoritmul era de partea mea, ideea nu mi-a venit mai devreme cu vreo săptămână înainte să o înscriu. Traversam orașul conducând, trecând peste podul din Pipera, apoi peste podul Basarab, ceva legat de calcanele blocurilor fără ferestre, mi-a pălit idea unei proiecții imense, care ar scoate cetățeanul din monotonie, ceva realitate augmentată peste un mural: portretul unui Colos cu aliură feminină. Am conectat imediat nevoia unei experiențe în loop și-atunci mi-am dat seama că asta este ideea pentru provocarea glo.

Am vrut să semene cu Billie Elish (nu știu de ce), și-atunci am cautat imagini și ilustrații inspirationale cu ea... dar în mijlocul animației se transformă în complet altcineva. Am creat mai întâi fețele și pozițiile lor, cel mai mult am lucrat la păr. Apoi am creat acea mandală ce înflorește în fundal.

Elementul glo s-a potrivit bine în fundal, în spatele mandalei, m-am jucat pe el cu brush-urile, pentru o alură tribală :)) și în final am adăugat acel splatter animat in colturile imaginii, ca să ofer un extra aer de freshness întregului gif.

 

Dificultăți

Cu fiecare imagine creată îmi puneam probleme dacă nu cumva, o ilustrație animată în stilul ăsta ar fi cumva descalificată, fiind considerată puerilă, un punct important din descrierea Design Dont's a Brief-ului. În final însă am fost mulțumită de ce mi-a ieșit, căci transmite totuși o emoție pozitivă, personajul din gif.

 

Ce transmiți juriului și publicului 

Nu as fi înscris o lucrare dacă nu știam ca pot transmite o experiență completă cu ea. Cred ca privirea personajului feminin din gif este hipnotizantă, într-un sens bun, și am exprimat ideea de freshness și prin faptul că i-am dat viață. Glo și provocarea în sine par sa fie fix asta, un call pentru experiențe noi și plăcute.

Mi-am imaginat că acest gif poate fi proiectat la următorul eveniment cu glo, unde lucrarea mea poate fi privita și de alții (de unde și titlul "Connect" ) , într-un endless loop, iar experienta să fie (aproape) vindecătoare.

Sper să vă facă să zâmbiți. :)

 

Intersecția artei cu digitalul    

Am impresia că arta și digitalul vor crea în viitor un soi de A.I. pe care îl vom putea vizita în spațiul virtual și la care putem apela pentru a primi sfaturi existențiale. 

Nu ma simt cu mult afectată de tehnologiile în schimbare, avem aceleași programe de bază pe care le folosim, și ele suferă update-uri, dar nu majore. Ca sa fii pe val cu orice tehnologie, se pare că trebuie să fii deschis spre a te familiariza cu orice interfață, aș zice. Dar sunt sincer copleșită de câte se pot face în zilele de azi, de aceea vara asta vreau să învăț mai multe despre game design, programe de animație și tehnologii AR și VR.

 

Menirea gif-urilor 

Îmi plac gif-urile și le folosesc des, da. Sunt utile, căci poți sa animi orice conversație din mediul digital cu ele, te pot ajuta în orice story static sa dai un pic de viață imaginii tale... Internetul lui 2020 are și pandemia la portofel, iar izolarea a transformat temporar în digital multe relații și mulți au ajuns la această realizare acum. Dar e demult, v-o spun și cei ca mine, care au relații la distanță de ani buni, e un paradox.

Cu bune cu rele, internetul ne tine conectați și orice gif sau emoji trimis mai departe, poate acoperi ceva mai bine, nevoia aceea de a fi uman, pe bune, în spațiul digital, dar nu e niciodată 100% ce trebuie, te ajută să fii autentic, însă doar pe moment...

Gif-urile însă au un potențial major în educație. Eu le mai folosesc cu cursanții mei. Poți ilustra cu ușurință ceva, despre pașii ce conduc la realizarea acelui ceva, este o metodă subestimată din acest punct de vedere.

vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related